Икономически университет – Варна

Устойчивото лидерство и възможностите за ново начало бяха дискутирани в Икономически университет – Варна

На две събития, визиращи лидерството, беше домакин Икономически университет – Варна на 3.06.2021 г.: дискусия с бизнеса на тема „Възможно ли е ново начало?“ и младежка дискусия „Кои са устойчивите лидери?“. Те бяха организирани от Българската асоциация на КСО специалистите (БАКСОС) в партньорство с висшето училище. В началото на форумите в университетската галерия „Академика“ беше открита и изложба „Новите лидери“. Тя включва портрети на вдъхнвяващи личности от нашето съвремие, които проправят нови пътища пред човечеството.

В дискусията с бизнеса участваха изявени лидери с кауза: д-р Марина Стефанова – председател на БАКСОС и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“; д-р Джейн Муита – представител на УНИЦЕФ за България; Иво Илиев – управител на дигитална маркетинг агенция Interactive Age; Полина Коцева, управител на FUNтазия Интернешънъл; Бойко Проданов – съдружник в Action Coach; Ивелин Христов – собственик на агенция GlobalStar; Мая Донева – изпълнителен директор „Карин дом“, проф. д-р Евгени Станимиров – ректор на ИУ – Варна. Модератор на форума бе д-р Жюстин Томс – преподавател в НБУ, която е един от пионерите на българския интернет. Акцентът беше върху ролята на новите устойчиви лидери, релацията „лидери – икономическа система“, предизвикателствата пред бизнеса в условията на пандемия, трансформация през призмата на бизнеса и гражданските лидери.

При откриването на дискусията проф. д-р Евгени Станимиров сподели своята визия за потенциалния профил на „новия лидер“ – човек, който е открил част от смисъла, но продължава да търси; устойчив и способен да оставя траен отпечатък; смислено различен, социално отговорен и емпатичен. Според него новите лидери трансформират компаниите от „пространства“ за осигуряване на работни места в „живи организми“ за генериране, споделяне и развитие, тестване и комерсиализация на идеи, които предлагат шанс за развитие на хора, търсещи смисъла. Проф. Станимиров изрази и увереността си, че в Икономически университет – Варна всеки ден се прави по нещо, с което висшето училище се доближава до този профил, защото бъдещето е вече тук.

„Новото начало за бизнеса е не само възможно, но и задължително. Много бизнеси в момента страдат, защото все още не могат да разберат, че няма как да се върнат към нормалния ритъм отпреди пандемията”, коментира д-р Жюстин Томс. Според нея освен до трудности, пандемията от Ковид 19 е довела и до нови възможности. Същото мнение сподели и проф. д-р Евгени Станимиров. „Видяхме как бизнеси от един и същи бранш заработиха на различни скорости. Едните успяха да се адаптират бързо към промените и отбелязват 100% ръст на приходите. Други обаче регистрираха спад между 50 и 70%”, коментира той и допълни, че адаптацията до голяма степен зависи и от доброто лидерство.

„Добрият лидер трябва да притежава множество качества. На първо място той трябва да търси смисъл в организацията и хората, които управлява и да знае в каква посока ги води. Добрите лидери са хора, които са различни, устойчиви и оставят трайна следа след себе си”, заяви ректорът на Икономически университет – Варна.

„Много от родните бизнес лидери са на ниво като професионалисти, но са много неуверени и не се чувстват готови да говорят по обществени теми, особено ако нямат отношения с граждански организации или образователни институции.“ – заяви д-р Марина Стефанова. Според нея това е и една от причините устойчивите лидери у нас да са твърде малко. Бизнесът има комуникация с публичната власт, но не и с обществото, а тепърва предприемачите трябва да осъзнават своята социална отговорност и да научават правилата как подпомагайки обществеността, всъщност фирмите им ще се развиват по-бързо и ще бъдат по-стабилни на пазара, смята Стефанова.

Темата за устойчивото лидерство беше акцент и в младежката дискусия, в която участваха представители на Студентския съвет в ИУ – Варна, студентския клуб „ЕкоЛогика“, ученици от варненски елитни гимназии. Те участваха във викторина и споделиха своите представи, разсъждения и примери за съвременните лидери.

„Младите хора трябва да осъзнаят, че те са утрешните управници, бизнес-лидери, предприемачи и да поемат бъдещето в своите ръце”,  заяви модераторът на събитието д-р Жюстин Томс.

Успоредно с дискусиите и изложбата „Новите лидери” беше представена и книгата „Лидери за ново начало” с автори Марина Стефанова, Жюстин Томс, Джейн Муита и Естер Гомбаш. Тя се фокусира върху новото лидерство, което е от ключово значение за бизнеса и цялото ни общество. „Лидери за ново начало“ е подсказка, че силните и ярки примери са навсякъде около нас, че имаме множество извори, от които да черпим вдъхновение и градивни идеи.  А също и че самите ние имаме силата да се пробудим и активно да живеем в съгласие с ценностите, на които се възхищаваме и които имат толкова реално значение в живота ни.„Лидери за ново начало“ не е само проект, който насочва към ярките примери извън нас, а напомняне за способността и отговорността ни да дадем своя принос в света чрез нашите малки стъпки, направени с огромна любов.

04 юни 2021



Подобни