Икономически университет – Варна

Предстоящи събития

Националната конференция INSPIRE TO HIGHER под надслов "Въздействието на очакваното и непредвидимото/ The Impact of The Expected and Unpredictable", 28 октомври 2022 г. от 9:30 ч. в конферентна зала "Витоша" на парк-хотел "Витоша"
Краен срок за регистрация и заплащане: 25 октомври 2022 г.

В дискусионните панели участие ще вземат водещи специалисти в сферата на икономиката и недвижимите имоти в страната, както и международни гости.

За първи път по покана на Национално сдружение Недвижими имоти в България ще гостува Zsolt Szerencses "Zola" - един от водещите лектори на Американската асоциация на реалторите NAR, лектор на годината за 2021 г. и член на Съвета на директорите на NAR за 2022 г., лектор и консултант на екипи за една от най-големите световни компании за недвижими имоти Keller Williams Realty.
Зола пристига в България специално за празника на професионалние брокери и агенти на недвижими имоти и VIII-тa национална конференция INSPIRE TO HIGHER.

Всички участници в семинарите на Зола ще получат подписани от него сертификати.

На 28.10.2022 г. от 14:00 ч., като част от Конференцията, той ще проведе 4-часово обучение на тема "NEGOTIATION/ВОДЕНЕ НА ПРЕГОВОРИ".

Подробна информация за събитието и електронна заявка за участие можете да видите на: https://bit.ly/3SG84Vy


6та международна научна конфернеция "Регионално развитие и трансгранично сътрудничество", 4 ноември 2022 г., Пирот, Сърбия
Краен срок за подаване на доклади 17 октомври 2022 г. 

Целта на конференцията е да промотира научни трудове, базирани на настоящето състояние на регионалното развитие, трансграничното сътрудничество и анализи на въздействието на новата индустриализация върху регионалното развитие.

Участието в конференцията е безплатно.

Тематични области:
- Икономическа политика в служба на регионалното развитие;
- Образование и развитие на човешките ресурси като функция на регионалното развитие;
- Индустрия, логистика и транспорт 4.0 и регионално развитие;
- Международна стратегия и проекти и регионално развитие;
- Земеделие, производство на здравословни храни и туризъм като функция на регионалното развитие;
- Международна логистика и глобалните вериги за доставка;
- Други проблеми на регионалното развитие и трансграничното сътрудничество.

Програма
Мокает-доклад
Форма за регистрация


Международна конференция - SHEleader@digital 2022,  6 октомври 2022 г., Топлоцентрала, гр. София

При проявен интерес, следва да бъде направена предварителна регистрация на адрес www.b2bconnect.bg, на страницата на събитието в срок до 3 октомври 2022 г.

SHEleader@digital 2022 е кросдисциплинарният международен форум и ще събере в София изявени застъпници на зелената трансформация от света на бизнеса, технологиите и изкуствата.

SHEleader@digital е посветена на жените лидери в света на технологиите и иновациите. За трети път на 6 октомври 2022 в София бутиковият форум ще събере на сцената на “Топлоцентрала” над 20 изявени български и международни бизнес лидери и лектори за обмен на опит и разгорещени дискусии отвъд корпоративните клишета. Събитието се провежда под патронажа на Мария Габриел, Европейски комисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж.

Целта на конференцията е да покаже добрите примери и така да вдъхнови трансформация на повече бизнеси и организации. Жените са основен двигател на зелени инициативи, както в общественото пространство, така и в бизнеса, гласовете на дамите се чуват рядко на големите форуми и това е причината повечето лектори на SHEleader@digital 2022 да са жени.

Пълна информация


Форум „Научни изследвания  и иновации за устойчива синя икономика в България“, 20 октомври 2022 г., Фестивалния и конгресен център- Варна

Моля да изпратите заявка за участие с темата на презентацията до 10 октомври 2022 на E-mail адрес: petar.ge@tu-varna.bg (или petar.ge@gmail.com)

Форумът ще се проведе в  рамките на Международната конференция Black Sea 2022. 

Целта на форума е чрез презентации участниците да представят своята работа по наскоро приключили или текущи международни и национални проекти, както и актуални научни изследвания и иновации, свързани със Синята икономика.

Покана


23-то и 24-то издание на Обучителни семинари по научни и технологични паркове „Science and Technology Park Training Workshops“,  24 октомври 2022 г. и 24 март 2023 г., онлайн формат
Документите за участие следва да бъдат подадени по ел. поща до 30 септември 2022 г.

Организатори на семинарите са Министерството на науката, информационните технологии и комуникациите на Р. Корея и Корейската фондация за иновации (Korea Innovation Foundation).

По време на семинарите държавни служители, мениджъри и експерти от научно-технологични паркове от цял свят могат да обменят информация и експертиза за развитието, изграждането и управлението на научно-технологични паркове по корейски стил. С оглед на часовите разлики двете издания на семинарите ще бъдат разделени на части (първата за Азия и Близкия Изток и втората за Африка, Източна Европа и САЩ).

За повече информация:
Mr. Min Gyu Lee(Korea Innovation Foundation, Researcher) Tel: +82-42-865-8903 / E-mail : STP@innopolis.or.kr
Prof. Jun Seok Seo(HANBAT National University) Tel: +82-42-828-8545 I E-mail : junseok69@innopolis.or.kr

Покана
Аплилационна форма
Препоръка
Предложение за коопериране


 31-ва международна мултидисциплинарна конференция "Съвременни изследвания и идеи", 18-19 ноември 2022 г., Люксембург
Краен срок за подаване на резюмета 20 октомври 2022 г. 

Пълна информация


Мария Габриел представя „Новата европейска иновационна програма“,  26 септември 2022 г. от 10.00 ч. в зала „Джон Атанасов“ на София Тех Парк

Приемането на Новата европейска иновационна програма (New European Innovation Agenda) е повратен момент за науката и иновациите в България и региона. Насочена е към свързване на местните екосистеми за иновации, създаване на нови работни места и подкрепа за стартиращи компании с оглед на реализация на пълния им потенциал.

Безплатна регистрация


Специална панелна сесия "Аграрна статистика: цели и предизвикателства", 14 октомври 2022 г., Сараево, Босна и Херциговина
Краен срок за подаване на резюмета: 1 октомври 2022 г.

Сесията ще се фокусира върху усвояването и прилагането на най-добрите практики и изследвания в отговор на променящите се нужди и възможности за аграрна статистикя

Пълна информация


Седмо издание на международния форум за дигитални финанси NEXT DIFI 2022, 12 октомври 2022 г., София

NEXT DIFI 2022 отново ще събере на едно място банки, финансисти, финтех компании, експерти и иновативни стартъпи. Събитието се провежда за седма година.

Сред основните теми ще са:
- Решаващата роля на финансовите лидери в цифровата трансформация – започва ли конкурентността да предизвиква основните играчи в сектора?
- Дигитализация на банковата система - алтернативните модели във финансовия сектор.
- Използване на усъвършенствани технологии за дигитални финанси.
- Развитие и гъвкавост във време на инфлация – как да съхраним стойността на активите си и да сме крачка напред във финансовото планиране?
- Перспективните сектори днес и рентабилните стратегии за развитие при увеличаващи се разходи за живот и за производство.
- Локалните последици от глобалното увеличение на лихвените проценти – готови ли са икономиките за резките ходове на ЕЦБ и ФЕД?
- Регулиране на дигиталните финанси – поглед върху нововъзникващите инструменти в сферата и нуждите на различните потребители по време на криза. 
- Леснодостъпни и лесноуправляеми финанси – как ще предотвратим нежеланите рискове за потребителите в областта на персоналната сигурност и личните данни?
- Интеграцията на криптовалутите – сигурност, възможности и приоритети. Каква ще е ролята им в това десетилетие? Влиянието на Web3 и metaverse върху индустрията.
- Добавената стойност на иновативните финансови решения за бизнеса.

Ранни регистрации с 50% отстъпка до 25 септември 2022 г.

Запази място
Пълна информация


XVIII Международна научна конференция „УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ – КРЪГОВА ИКОНОМИКА, КРИТИЧНИ ИНФРАСТРУКТУРИ, ЗЕЛЕН ПРЕХОД”, 19 - 20 май 2023 г., София

Международно висше бизнес училище има удоволствието да Ви покани да вземете участие в работата на XVIII Международна научна конференция „УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ – КРЪГОВА ИКОНОМИКА, КРИТИЧНИ ИНФРАСТРУКТУРИ, ЗЕЛЕН ПРЕХОД”, която ще се проведе на 19 - 20 май 2023 г. в Център за дистанционно обучение на Международно висше бизнес училище, ул. Винсент ван Гог, 7, София.

За допълнителна информация оставаме на разположение, пишете ни на адрес: conference2023@ibsedu.bg

Програма
Регистрация


Научна конференция „Актуални проблеми на сигурността“ 2022 НВУ „Васил Левски“, 27 - 28 октомври 2022 г., Велико Търново
Заявки за участие се приемат до 09 септември 2022 г.

С организирането и провеждането на научния форум „Актуални проблеми на сигурността“, НВУ „Васил Левски“ иска да привлече интереса на научната общност за дискусия и разпространение на техните най нови научни резултати относно всичко случващо се по отношение на сигурността и отбраната.

Пълна информация


Mероприятията по повод 30-тата годишнина на Националното сдружение на българските спедитори, 29-30 септември 2022 г., София Хотел Балкан, София
Краен срок за регистрация 02 септември 2022 г.

Програма:

29 септември 2022 г. (четвъртък):
14-та Международна SEEFF конференция „Digitalization, Multimodality, Sustainability“ с участието на български и международни експерти в областта на транспорта, спедицията и логистиката, представители на спедиторски асоциации от Югоизточна Европа, FIATA и CLECAT (предварителна програма) – начало 13:30 часа;

Формат на провеждане на конференцията: присъствено

Такси за участие в конференцията:
Лица с покани и членове на НСБС – безплатно
Външни лица: 60,00 EUR

Официална церемония по честване 30-та годишнина на НСБС – начало 19:00 часа.

30 септември 2022 г. (петък):
Заседания на работни групи Road и Rail към FIATA – начало 09:00 часа (присъствено и онлайн)

Участието в мероприятията по повод 30-тата годишнина на НСБС е възможно само след предварителна регистрация, която може да направите онлайн на български или английски език в срок до 02 септември 2022 г. Линк за регистрация

Пълна информация


Тринадесета научна конференция „Културното наследство на Варна и Черноморския регион”, 30 септември 2022 г.

С конференцията „Културното наследство на Варна и Черноморския регион” се открива инициативата „Месец на науката” - Варна 2022 на тема „Науката в служба на обществото - 2022”.

Целта на конференцията е да представи на широката общественост и научните среди в регионален, национален и международен мащаб на изследванията, свързани с културата във Варна и Черноморския регион и нейната стойност днес.

Работните езици са български и английски.

Предвижда се участие с предварително представен доклад, с препоръчителен обем до 10 стандартни страници. Възможно е участие и без доклад – в качеството на слушател.

Докладите ще бъдат публикувани в издание, посветено на форума.

Важни срокове:
12.09.2022 г. – изпращане на заявки за участие (Формуляр А)
16.09.2022 г. – получаване на потвърждение за приемането на доклада.
22.09.2022 г. – получаване на второ съобщение с информация за програмата на конференцията.
30.09.2022 г. от 09.00ч. до 10.00ч. - регистрация на участниците.
30.09.2022 г. от 10.00ч. до 10.30ч. - откриване на конференцията.
31.10.2022 г. – изпращане на готови доклади, съгласно Изисквания.

Покана


Международната конференция „EXPLORE USA”, 13 октомври 2022 г. ранд хотел „Милениум София“

Програмата на конференцията предвижда в нея да вземат участие представители на Департамента по търговия на САЩ, на Посолството на България в САЩ и на Посолството на САЩ в България, Американската търговска камара в България, а редица български компании с успешен бизнес в САЩ ще споделят своя опит.

Събитието има за цел да представи детайли за пазара на САЩ, да даде препоръки за установяването на бизнес в страната отвъд Океана, да покаже анализ на разнообразието на пазара и да предостави съвети за навлизане и насърчаване на инвестициите между двете страни. В практични сесии ще се разгледат и секторите, в които българските компании имат най-голям потенциал на американския пазар. На конференцията ще бъде представена и програмата SelectUSA, предлагаща възможности за подпомагане на българските компании.

Участието в конференцията е безплатно, като се изисква предварителна регистрация на страницата на събитието в сайта www.b2bconnect.bg  в срок до 7 октомври 2022 г. включително.

По време на събитието ще бъде осигурен превод на български и английски език.

Допълнителна информация може да бъде получена от Кристин Житарска, тел. 02/940 7986, e-mail: k.zhitarska@sme.government.bg и Магдалена Маджурова, тел. 02/940 7970, e-mail: m.madzhurova@sme.government.bg.


High-Tech Summit for the Black Sea, 27-28 септември 2022 г., хотел "Интернационал" в кк "Златни Пясъци"
Събитието ще се проведе в хибридна форма

High-Tech Summit for the Black Sea се организира с цел да създаде благоприятна обстановка за компании, стартъпи, организации и университети, в която да бъдат обменени, представени и дискутирани най-новите технологии и открития. Събитието също така има за цел да способства за създаването на партньорски отношения и да генерира бизнес идеи. 

Регистрация


Осма "Междинародна евразийска конференция по икономика и социални науки" (E&SS 2022b), 21-23 октомври 2022 г., Анталия, Турция
Краен срок за подаване на резюмета 18 октомври 2022 г. 

Мисията на конференцията е да предостави платформа на изследователи, академици и други професионалисти от цял свят, на която да представят резултатите от изследванията си в областта на икономиката и социалните науки.

Пълна информация


V-та Научно-техническа конференция“Опаковки-тенденции в развитието и приложението“, 30 септември 2022 г.,  Дом на науката и техниката, Пловдив
Краен срок за изпращане на доклади 16 септември 2022 г.

1) ТЕМАТИЧНИ НАПРАВЛЕНИЯ
1.    Опаковъчни материали. Опаковки. Опаковъчни средства.
2.    Безопасност на опаковъчните материали и опаковки. Изпитване на опаковки.
3.    Графичен дизайн и печат на опаковки и етикети.
4.    Устойчиво опаковане. Оползотворяване на отпадъците от опаковки. Рециклиране на опаковки.
5.    Технически средства за опаковане. Опаковъчни машини и линии

Пълна информация


Отворени конкурси по дейностите Мария Склодовска-Кюри от Рамкова Програма “Хоризонт Европа”

На 12 май 2022 г. бяха отворени поканите за кандидастване по два конкурса в рамките на дейностите Мария Склодовска-Кюри от Рамкова Програма “Хоризонт Европа”:

1. конкурс за схемата Postdoctoral Fellowships (постдокторски стипендии) – с краен срок за кандидатстване: 14 септември 2022 г. и
2. конкурс за схемата Doctoral Networks (докторантски мрежи) – с краен срок за кандидатстване: 15 ноември 2022 г.

Можете да се регистрирате и направите свой профил на платформата за търсене на партньори / организации-домакини по Мария Кюри: https://msca.b2match.io/, разработена в рамките на проект MSCA-NET. Виртуалната платформа е създадена, за да улесни сътрудничеството между организации от академичния сектор, бизнеса и изследователи. Това е място, където можете да организирате двустранни, дори многостранни срещи за подготовка на успешни проекти по Мария Кюри за следващите 3 конкурса: Постдокторски стипендии, Докторантски мрежи и Обмен на персонал. Платформата ще бъде достъпна за период от 12 месеца (до м. май 2023 г.). През тези 12 месеца ще бъдат публикувани информационни материали и видеоклипове на различни езици. 

За повече информация и съдействие можете да се обърнете към екипа на НИИ


Международната научно-практическа конференция „КРЪГОВАТА ИКОНОМИКА В КОНТЕКСТА НА РЕЛАЦИЯТА ИНДУСТРИЯ 4.0 – ОБЩЕСТВО 5.0“ 21-22 октомври 2022 г., Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ – Свищов и паралелно онлайн
Крайният срок за подаване на заявка за участие е 10 юни 2022 г.

Работните езици на конференцията са български, английски и руски.

Заявката за участие можете да подадете тук

Пълна информация


43та конференция на EBES, 05-07 април 2023 г., Мадрид, Испания
Срок за подаване на резюмета: 01 ноември 2022 г. - 24 февруари 2023 г. 

Организаторите предлагат възможност участиците да изпратят докладите си за оценка и безплатна публикация в периодично издание индексирано в SCOPUS.

Конференцията ще бъде проведена в хибридна форма. Приветстват се доклади от всички сфери на икономиката и финансите.

Пълна информация


42ра конференция на EBES, 12-14 януари 2023 г., Лисабон, Португалия
Срок за подаване на резюмета: 01 септември - 11 ноември 2023 г. 

Организаторите предлагат възможност участиците да изпратят докладите си за оценка и безплатна публикация в периодично издание индексирано в SCOPUS.

Конференцията ще бъде проведена в хибридна форма. Приветстват се доклади от всички сфери на икономиката и финансите.

Пълна информация


XX национална научна конференция с международно участие „Обществото на знанието и хуманизмът на ХХІ век“, 1 ноември 2022 г., Университет по библиотекознание и информационни технологии
Краен срок за заявка за участие 27 май 2022 г.

Целта на конференцията е наред с честването на Деня на будителите да се даде възможност на научната общност да представи и да се запознае с достиженията в различни тематични области на знанието.

Тематични направления:
- Книжовност и хуманизъм;
- Културно наследство - история, съвремие и перспективи;
- Информационни технологии и дигитални трансформации в обществото на знанието;
- Сигурност – предизвикателства в XXI век;
- Университетска младежка академия за управление на знания – секцияза студенти, докторанти и млади учени.

Пълна информация 


41ва конференция на EBES, 12-14 октомври 2022 г., Берлин, Германия
Краен срок за подаване на резюмета - 09 септември 2022 г. 

Организаторите предлагат възможност участиците да изпратят докладите си за оценка и безплатна публикация в периодично издание индексирано в SCOPUS.

Конференцията ще бъде проведена в хибридна форма. Приветстват се доклади от всички сфери на икономиката и финансите.

Пълна информация


ИЗКУСТВЕНИЯТ ИНТЕЛЕКТ В СФЕРАТА НА СИГУРНОСТТА – ПРЕДИМСТВА И ЗАПЛАХИ, 30 септември 2022 г., Пловдив
Краен срок за изпращане на заявка за участие 30 май 2022 г.  

Кондеренцията ще се проведе в шест панела:
- Системи с изкуствен интелект в сигурността;
- Изкуственият интелект като фактор за икономически растеж и устойчиво развитие;
- Изкуственият интелект и администрацията;
- Публичен мениджмънт, смарттехнологии и управление на човешките ресурси;
- Етика и изкуствен интелект;
- Изкуственият интелект и социалните науки. 

Заявка за участие
Изисквания за докладите
Покана


Международна научна конференция "Постпандемични предизвикателства към икономиката", 14 октомври 2022 г., Ниш, Сърбия
Краен срок за подаване на доклади 20 август 2022 г.

Научни области на конференцията:
- Макроикономическа политика във времена на пандемия;
- Постпандемично икономическо възстановяване и разтеж;
- Финансови институции и финансови пазари във времена на пандемия;
- Съвременни предизвикателства и възможности в бизнес мениджмънта;
- Проблеми в счетоводството, финансите и застраховането.

Пълна информация  


18та Международна конференция "Социо-икономически предизвикателства в постпандемичния период" 23-24 септември 2022 г., Корча, Албания
Краен срок за подаване на резюмета 13 май 2022 г. 

Целта на конференцията е да проучи възможностите за развитие в рамките на новата икономическа реалност и да насърчи академичен дебат относно начините за превъзмогване на настоящите регионални предизвикателства и да намали тяхното влияние върху бъдещата глобална реалност. 

Пълна информация


Фонд „Научни Изследвания“  кани учени от България и чужбина да се регистрират за оценители на проектни предложения и междинни и окончателни отчети за изпълнение на проекти, финансирани от ФНИ, в различни научни области, в това число и обществени науки.

Като оценители на проекти ще бъдат включени учени, заявили съгласие да оценяват проектни предложения и/или отчети на проекти, финансирани от Фонда, и отговарящи на минималните изисквания посочени в Правилника на ФНИ (страница 32):

Попълнените документи със сканирани подписани заявления или подписани с електронен подпис заявления, придружени със списък с научни публикации и кратко CV, следва да бъдат изпратени по електронна поща на адрес посочен по-долу.

В случай, че ученият вече е подал заявление през предишна година, не е необходимо да подава заявление отново, освен ако няма промяна в академичната длъжност, месторабота или други обстоятелства.

Срок за изпращане на документи: текущ, препоръчително в началото на годината.

Пълна информация, в това число имейл адреси за подаване на документи, информационна форма и заявления за оценители и изисквания на ФНИ за оценители можете да намерите тук.


65-та Международна научна конференция на Минно-Геоложки Университет „Св. Иван Рилски“, 21 октомври 2022 г., в МГУ „Св. Иван Рилски“, гр. София.

Покана
Заявка за участие