Икономически университет – Варна

Тържествено дипломиране на абсолвентите от образователно-квалификационни степени „бакалавър“ и „магистър“, Випуск’2024 в Икономически университет – Варна

В Икономически университет – Варна започнаха тържествените церемонии за връчване на дипломите на абсолвентите, завършили през 2024 г. образователно-квалификационни степени (ОКС) "бакалавър" и „магистър“ (дипломирани м. юни и м. септември 2024 г.). Дипломираха се общо 844 бакалаври, 173-ма от които с отличен успех (7 с „Отличен“ 6.00).

На 25 октомври се състояха тържествата за Финансово-счетоводния факултет и факултет „Управление“. Сред официалните гости бяха представители на академичното ръководство, алумни, партньорски бизнес организации.

Във Финансово-счетоводния факултет се дипломираха 197 студенти от ОКС „бакалавър“, сред които 42-ма отличници (4-ма с „Отличен“ 6.00).

318 са дипломираните бакалаври във факултет „Управление“. От тях 80 са отличници, сред които 3-ма с успех „Отличен“ 6.00.

На 8 ноември 2024 г. ще се състои тържественото връчване на дипломите за Стопанския и факултет „Информатика“.

В Стопанския факултет завършиха 242-ма студенти от ОКС „бакалавър“. Дипломите си ще получат 43-ма отличници.

Във факултет „Информатика“ дипломи ще получат 87 бакалаври. 12 от завършилите са отличници.

Дипломиралите се магистри от четирите факултета са общо 409-ма, 112 от които с отличен успех (10-ма с „Отличен“ 6.00).

Пълните отличници бяха наградени със златна значка, плакет на Икономически университет – Варна и грамота, а останалите получиха златна значка и грамота.

Според академичната традиция в Икономически университет – Варна всички дипломирани положиха тържествената Галилеева клетва: „Аз, възпитаникът на Икономически университет – Варна, като навлизам в редовете на българската интелигенция, се заклевам: да пазя името на нашата Алма Матер Икономически университет – Варна, който разкри пред мен света на науката; да защитя достойно професионалната си подготовка; да използвам научните си познания единствено за добро, за напредък, за хуманизация на света; да съдействам за издигане на човека като висш критерий за всяка научна и социална дейност; да утвърждавам в себе си и в обществото основните принципи на човешкия морал, верен на своя народ; да допринеса с труда си за неговото по-добро бъдеще; да бъда достоен гражданин на Отечеството си! Заклех се!“

Тази традиция идва от 1989 г., когато на едноименния площад пред църквата „Санта Кроче“ във Флоренция се е състоял митинг в чест на Галилео Галилей. Тогава е отправен призив във всички университети и институти да се въведе Галилеева клетва, подобна на Хипократовата – да се произнася тържествено обещание за използване на науката единствено за борба с болката и страданието, в името на хуманизацията на света.

 

28 окт 2024



Подобни