Икономически университет – Варна

Приключи международният проект DEELforHOST, финансиран по програма ERASMUS +

През февруари 2022, Икономически университет - Варна стартира проект по програма ERASMUS+ KA2: DEELforHOST: "Дигитална ангажираност на работодателите и обучение за хотелиерство и туризъм в условията на пандемия". Проект „DeelforHost“ продължи 30 месеца и приключи на 27.08.2024 г.

Консорциумът по проекта се състоя от водещ партньор - научно изследователският център към Университета в Пирея и шест партньора: Кипърски технологичен университет, Икономически университет – Варна в България, Университетът на Балеарските острови в Испания, Кипърски университет в Кипър, Туристическата асоциация Видзме в Латвия и Европейската асоциация на координаторите по Еразъм в Кипър.

Фокусът на проекта бе разработването на специфичен резултат - иновативна платформа, като съвременен информационно-комуникационен и технологичен инструмент, който да доведе до дигитално трансформиране и подобряване на дейностите за ангажиране на работодателите и висшите училища, предлагащи програми в хотелиерството и туризма от една страна, и хотелиерската и туристическата индустрии от друга.

Новосъздадената платформа се характеризира с конкретна образователна ориентация в областта на хотелиерството и туризма, включваща дигитално работодателите в същността на образователната дейност. Платформата функционира, като онлайн инструмент за управление за всички висши училища, които предлагат дейности за ангажиране на работодателите по модерен и ефективен начин. Този процес улеснява европейската цифрова мрежа, сътрудничеството и разпространението на добри практики.

Хронология на проектната работа на екипа на Икономически университет - Варна: 

През лятото на 2022г. екипът по проекта на Икономически университет - Варна организира модерирана дискусия с фокус група, съставена от студенти, докторанти, представители на бизнеса и академичен състав, които да споделят позиции, мнения, опит и препоръки, с цел поставяне на основите на иновативната платформа.

В периода 15 и 17 април 2024 г., Икономически университет - Варна бе домакин на международна работна среща по проект „Digital Employer Engagement and Learning for Hospitality and Tourism under Pandemic and Other Crisis Situations“ DEELforHOST. В нея се включиха 9 представители на висши училища-партньори на ИУ – Варна по проект DEELforHOST от Кипър, Гърция, Латвия и Испания, както и на Европейската Асоциация на Еразъм Координаторите. В дискусионните панели, заложени в програмата, бяха обсъдени оперативни въпроси, свързани с изпълнението на дейностите по проекта, постигнатите резултати и предстоящи събития. Форматът с домакин ИУ-Варна бе от тип Learning/Teaching/Training Activities, като основният фокус на работните сесии бе върху тестване на функционалностите на платформа, създадена в изпълнение на проекта, предложения за преработки и подобрения, преди представянето ѝ в рамките на предстоящи събития на вниманието на целевите групи потребители.

На 21.06.2024 г. екипът на Икономически университет – Варна за организация, управление и изпълнение на проект DEELforHOST 2021-1-EL01-KA220-HED-000032159, финансиран по програма ERASMUS +, бе домакин на събитие “Workshop on Digital Employer Engagement and Learning for Hospitality and Tourism under pandemic and other crisis”. Събитието бе от тип Multiplier event,  целта бе споделяне и популяризиране на резултатите от изпълнение на проекта със заинтересовани страни от индустриите на хотелиерството и туризма. В рамките на събитието бяха представени възможностите от основния резултат на проекта - интерактивна цифрова платформа за онлайн комуникация, сътрудничество и обучение в рамките на хотелиерската и туристическата индустрии. Участниците имаха възможност да тестват функционалностите на платформата, в резултат на което екипът за организация, управление и изпълнение на проект DEELforHOST получи ценна обратна връзка, която ще бъде приложена за целите на изграждането на дигитален инструмент, който да е в помощ на своите потребители. Гости и участници в събитието бяха ученици от Професионална гимназия по туризъм "Професор д-р Асен Златаров", гр. Варна, Колеж по туризъм – Варна, компании собственици на хотели, Варненска туристическа камара, Център за младежки дейности и инициативи – Търговище, Регионален исторически музей – Варна, Асоциация за иновации, образование и развитие – Варна, Летище Варна, European Air Charter и др.

В периода 6-8 август 2024 г. в гр. Пафос, Кипър се проведе заключително събитие по проект 2021-1-EL01-KA220-HED-000032159 "Digital Employer Engagement and Learning for Hospitality and Tourism under Pandemic and Other Crisis Situations", DEELforHOST, финансиран по програма ERASMUS + Ключова дейност: Партньорства за сътрудничество във висшето образование, направление „Висше образование“, хоризонтален приоритет „Справяне с цифровата трансформация чрез развитие на цифрова готовност, устойчивост и капацитет“. Домакин на събитието беше University of Piraeus Research Centre in Greece водещ партньор по проекта, представени бяха всички партньорски организации, а именно Икономически университет – Варна, Cuprus University of Technology, Universitat de les IIles Balears in Spain, University of Cyprus in Cyprus, Vidzemes Turisma Asociacija, in Latvia както и European Association of Erasmus Coordinators in Cyprus.

В рамките на събитието, което като формат се провежда във финалната фаза от изпълнението на проекта, бяха обсъдени оставащите задачи за всички партньори, вкл. по отношение на предстоящите финансови и технически отчети.

В резултат на изпълнение на проекта е създадена иновативна платформа - съвременен информационен и комуникационен инструмент, който подобри взаимодействието между висшите училища и работодателите в хотелиерската и туристическата индустрии.

С платформата и нейните функционалности можете да се запознаете демонстрационното видео тук.

Екип за управление и изпълнение на проекта за ИУ-Варна

27 авг 2024



Подобни