Икономически университет – Варна

Посланикът на Република Португалия у нас посети Икономически университет – Варна

Посланикът на Република Португалия у нас посети Икономически университет – Варна на 20.10.2021 г. Н. Пр. Ана Мария Рибейро да Силва беше придружавана от директора на културния център към посолството Анаиза Гордино. Основната цел на визитата бе сключването на договор между „Камойш, институт за сътрудничество и език” (КИСЕ) със седалище в Лисабон и Икономически университет – Варна.

Подписи под документа поставиха посланик да Силва и ректорът проф. д-р Евгени Станимиров. Целта му е да регламентира сътрудничеството между двете страни и условията, при които университетът ще осъществява своята дейност за обучение на студенти по португалски език.

Стремежът на КИСЕ е разпространението на португалския език и култура в света чрез различни програми за сътрудничество с чуждестранни висши училища, а ИУ – Варна иска да предложи на своите студенти възможност да задълбочат знанията си в областта на португалския език и култура; да продължи усилията си за затвърждаване на статута на португалския език чрез включването му в обучението по различни дисциплини.

КИСЕ ще осигури преподавател по португалски език в университета; ще организира културни дейности, съобразени с дипломатическата мисия в София; ще анализира възможности за предоставяне на стипендии за обучение в Португалия според реда и условията на стипендиантските си програми за преподаватели, изследователи и студенти. Сътрудничеството между двете институции датира от 2018 г.

Н. Пр. Ана Мария Рибейро да Силва се срещна с академичното ръководство на ИУ – Варна и написа своето послание в почетната книга на висшето училище. Проф. Станимиров й връчи почетния плакет на вековния университет.

20 окт 2021



Подобни