Икономически университет – Варна

Откриващо събитие на клуб "Алумни и партньори" при Икономически университет – Варна

Откриващо събитие на клуб „Алумни и партньори“ при Икономически университет – Варна се състоя на 29 февруари 2024 г. В навечерието на един от най-българските празници на надеждата – 1 март, беше поставено ново начало на стара и успешна традиция и заедно присъстващите си пожелаха тя да е дълголетна, запомняща се и полезна за всички – най-вече за настоящите студенти. Сред участниците в събитието бяха много възпитаници на висшето училище, представители на бизнеса, настоящият областен управител на Варненска област проф. д-р Андрияна Андреева, евродепутатът д-р Емил Радев, секретарят на президента по образование, култура и туризъм д-р Илин Димитров, които са алумни на ИУ – Варна.

Председателят на клуба гл. ас. д-р Светослав Борисов припомни, че сред безспорните постижения на Икономически университет – Варна, основан през 1920 г. като първото висше търговско училище в България, е учредяването и дейността на Дружеството на завършилите още от 1930 г. То обединява възпитаниците на училището и е прецедент за времето си, без аналог в страната. Почти век преди днешния ден Дружеството на завършилите поддържа своя собствена издателска дейност и това е трибуната му към обществеността. Материалите се изпращат на търговските и индустриалните камари, на финансови, банкови и индустриални учреждения. Професионалната, научната, издателската и популяризаторската дейност на Дружеството на завършилите Висшето търговско училище във Варна допринася за утвърждаването му като водещ научен и образователен център на България по това време. Дружеството на завършилите Висшето търговско училище във Варна се оказва изключително успешен проект благодарение на работата на неговите членове и ръководители. Функциите му естествено затихват през втората половина на 40-те години и на 25 май 1950 г. то е закрито. Малко повече от сто години след учредяването на висшето училище екип от преподаватели и служители на университета опитва да възстанови традицията – вече под името Клуб „Алумни и партньори“ при ИУ – Варна. Целта е създаване на дух на единство, приемственост и стремеж към върхови постижения сред студентите и преподавателите чрез опита и достиженията на нашите алумни и на нашите партньори. „Надяваме се да утвърдим принадлежността към общността на завършилите Икономически университет – Варна като източник на престиж в личен и професионален план. Планираме да развием програма за иницииране, разработване и подпомагане на научи, социални и бизнес проекти, осъществявани с помощта на успешните бивши студенти и нашите партньори и да изградим добро име на университета като организация, която привлича обратно добрите си бивши студенти да участват и помагат във важните днес дела“ – подчерта Светослав Борисов, представяйки визията за новото начало на клуба, целите, възможностите за участие и ангажиране. Зам.-председателят гл. ас. д-р Красимира Найденова анонсира бъдещите проекти. Първият от тях е наречен „Истории на успеха“ – видеоинтервюта с възпитаници на университета, които ще споделят с настоящите студенти както своя път, така и грешките си към постигането на успеха.

В обръщението си към аудиторията ректорът проф. д-р Евгени Станимиров посочи, че днес стратегията на университета се базира на 4 стълба – дигитализация, иновации, интернационализация, предприемачество, а висшето училище си партнира с над 240 университета от три континента. Той припомни, че в ИУ – Варна бе учредена първата в Европа дълбоко технологична иновационна долина и се очаква в края на март ЕК да се произнесе дали ще бъде одобрен съвместен проект с иновационни системи от Мюнхен, Саламанка и Клуж-Напока. Има отчетлива тенденция за наивно преклонение пред иновациите, предприемачеството, креативността, каза проф. Станимиров и допълни, че фаворитизирането на изкуствения интелект и комбинирането му с компетентностния подход, който навлиза, може да доведе до нежелани резултати. „Основната ни цел е да развиваме естествения интелект, който да използва изкуствения“, подчерта проф. Станимиров и изрази личната си позиция, че колкото повече се дигитализира светът, образователната система трябва да става все по-хуманитарно ориентирана. „Трябва да подготвяме младите хора да са по-адаптивни и да ги насърчаваме да мислят критично. Трябва да им показваме, че отворените сетива, мотивацията, развитието на таланта, стратегическото мислене, добронамереността, човечността, ангажиментите към общността са базови ценности“, заяви ректорът и допълни, че в това е и ролята на Алумни клуба – неговите членове да дават личен пример, да оказват подкрепа и да правят нещо хубаво за общността – не само за студентската, а и за града и за страната.

Присъстващите на събитието се срещнаха с други алумни, партньори и академичното ръководство на университета. Всички получиха мартеничка с благотворителна кауза в подкрепа на Детския фонд на „Карин дом“. В галерия „Академика“ ги очакваше интересна съпътстваща програма. Там беше открита фотоизложбата „Море на хоризонта“ с автор гл. ас. д-р Недялка Александрова. Тя е възпитаник на ИУ – Варна. Завършила е специалност „Счетоводство и контрол“, а сега е преподавател в катедра „Международни икономически отношения“, но освен това е вдъхновен фотограф и почитателка на ветроходството. Експозицията представя фотографии, в които неизменно присъства морето, а част от тях са заснети от борда на ветроходна яхта по време на регата.

Божидара Мирянова – студентка 4 курс, специалност "Международен бизнес на английски език", поздрави гостите с музикална програма. Нейният глас протегна един красив мост от настоящите студенти към тези, които някога са били на тяхното място.

Желаещите да се присъединят към клуб „Алумни и партньори“ при Икономически университет – Варна са добре дошли. Те могат да го направят и чрез регистрация в сайта: https://alumni.ue-varna.bg.

01 мар 2024



Подобни