Икономически университет – Варна

Над 200 души на премиерата на „Белите петна в бизнеса“ – новата книга на проф. д-р Евгени Станимиров

Ректорът на Икономически университет – Варна проф. Евгени Станимиров представи новата си книга „Белите петна в бизнеса“ (издателство „Изток – Запад“) на 22.03.2023 г. в Градската художествена галерия „Б. Георгиев“ – Варна. Гостоприемното арт пространство се изпълни с многобройна публика, каквато отдавна не е виждана на подобно събитие. Над 200 души на различна възраст и с разнородни професионални интереси чакаха на опашка за книги и автограф от автора.

В началото на събитието проф. Станимиров запозна аудиторията с основните послания на „Белите петна в бизнеса“ и прочете избрани откъси от нея. Какво можете да откриете в и между редовете – в резюме: В бъдеще успешният бизнес ще се прави от все по-умни хора с изявен стремеж да бъдат ефективни в своите действия. Ефективността на бизнеса до голяма степен зависи от способността да откриваме и усвояваме т. нар. бели петна. Бели петна са онези пропуснати или неусвоени до момента възможности, които могат да подобрят функционирането на всяка компания. Белите петна се свързват с недостатъчно разгърнат потенциал на идеите, хората, стратегиите; неспособност да се досетим как да решаваме определени проблеми; несполучливи опити да се възползваме от възможности поради повредена радарна система за откриване, слаба подготовка за усвояване или липса на креативност за тяхното създаване.

Способността да разпознаваме, създаваме и усвояваме бели петна е елемент от фината настройка при управлението на всеки бизнес. Колкото повече бели петна откриваме и създаваме, толкова разширяваме периметъра на избора си за действие. Всяко бяло петно е своеобразна врата – затваряме я и на нейно място се отваря нова, която на свой ред отваря път към следващи врати. Това изисква адекватна подготовка.

Книгата „Белите петна в бизнеса“ е надежден навигатор за откриване, създаване и усвояване на бели петна. Интелигентният й прочит и разбиране ще помогне да постигате желани бизнес резултати. Тя разкрива връзките между стратегическите избори, тактическите решения и методите за работа. Коментират се въпроси, свързани с комуникация, манипулация, трафик, бюджет, цени, парадокси на потребителското поведение, тайни на брандинга и др. Особено ценни за бизнеса са специфичните техники за подпомагане на управленските решения. Освен всичко това „Белите петна в бизнеса“ има и по-голяма амбиция – тя не се отнася само до бизнеса. В нея се съдържат ясни и прагматични принципи и послания за житейския успех.

Своя прочит на „Белите петна в бизнеса“ пред аудиторията споделиха Любен Козарев – директор на издателство "Изток – Запад", проф. д-р Боян Дуранкев – експерт в областта на маркетинга и маркетинговите комуникации, Емил Цанков – председател на УС на ИКТ клъстер – Варна, Иво Илиев – специалист и консултант в сферата на дигиталния маркетинг, гл. ас. д-р  Стоян Хадживеличков – преподавател в катедра „Индустриален бизнес и логистика“в ИУ – Варна.

В отзив, отпечатан в книгата, проф. д-р Веселин Благоев –председател на Българска асоциация по маркетинг, пише: „Изключително ценна книга за човек, който е или иска да стане успешен мениджър! Проф. Е. Станимиров цитира мисъл на Остин Клиън, която тук ще перифразирам – „Ако никога не сте анализирали как върви бизнеса ви – ощипете се! Може да сте умрял“. Книгата на Евгени Станимиров, особено Част II и III, дава възможност да анализирате бизнеса си, при това със значителен и явен успех!“

Коментарът на д-р Митко Василев – главен управител на Германо-българската индустриално-търговска камара, също е публикуван като предговор в книгата: „В ръцете си държите поредния шедьовър на проф. Евгени Станимиров, в който мисъл и действие вървят ръка за ръка. „Белите петна в бизнеса“ е звезда със собствен блясък, с която авторът ни води в едно завладяващо пътешествие из дебрите на бизнеса с цел търсене на пропуски и шансове и намиране на ефективни цели и решения. Това е книга за читатели, които са готови да намерят нови предизвикателства, които не престават да се развиват, които откриват резултатни и работещи модели в практиката. Тук ще намерите ценни съвети и препоръки как да откривате, създавате, преодолявате и „оцветявате“ белите петна (нашите пропуски и възможности), как да организирате своя бизнес (и живота си) на базата на ясни, честни и прагматични принципи, за да постигнете личен и професионален успех.

Горещо препоръчвам това произведение днес, в нашия сложен и обезумял свят, когато повече от всякога имаме нужда от мъдри думи и напътствия, които по един увлекателен начин да ни показват пътя, когато сме го загубили, да запалят светлината, когато около нас цари мрак и да събудят любовта ни към стойностните неща, когато сме забравили, че те съществуват.“

„Белите петна в бизнеса“ беше представена за първи път пред публиката във Варна не случайно на 22 март – Световният ден на водата, обявен от ООН през 1993-а и оттогава отбелязван ежегодно. Тази година темата му е „Водата – да ускорим промяната“ и призовава хората: „Бъдете промяната, която искате да видите в света“. Това е втората книга на проф. д-р Евгени Станимиров след „Многомерна стратегия за вашия бизнес“ (Издателство „Изток – Запад“, 2022 г.).

23 мар 2023



Подобни