Икономически университет – Варна

Иновативната студентска програма GEN I: ГЕНЕРАЦИЯ ИНОВАЦИЯ обедини бизнеса и три висши училища, сред които Икономически университет – Варна

25-ма студенти от три висши училища във Варна ще получат възможността да се включат в пилотното издание на иновативната образователна инициатива GEN I: ГЕНЕРАЦИЯ ИНОВАЦИЯ. Целта на програмата е за първи път у нас студенти от различни специалности с разнообразен профил, интереси и знания да бъдат обединени в мултидисциплинарни екипи, които ще работят по реални задачи под менторството на опитни специалисти от света на бизнеса. Зад прогресивния проект застанаха заедно инициаторите от „Schwarz IT България“ – част от глобалната ритейл група Schwarz, в партньорство с Икономически университет – Варна, Технически университет – Варна и ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Пилотното издание на GEN-I: ГЕНЕРАЦИЯ ИНОВАЦИЯ се проведе под патронажа на Министерството на електронното управление и кмета на Община Варна Благомир Коцев.

Преди официалния старт на програмата беше сключен меморандум за сътрудничество с цел стимулиране на иновациите, предприемаческия дух и иновативността на студентите. Подписите си под документа поставиха проф. д-р Евгени Станимиров – ректор на Икономически университет – Варна, проф. д-р Драгомир Пламенов – ректор на Технически университет – Варна, капитан I ранг проф. д-р Недко Димитров – декан на Навигационния факултет във  ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, Михаил Петров –  главен изпълнителен директор на "Schwartz IT България". На работната среща присъстваха също Оливър Харниш – Campus Founders, доц. д-р Камелия Нарлева от катедра „Експлоатация на флота и пристанищата“ във ВВМУ и Милена Стойчева – дългогодишен директор и член на УС на "Джуниър Ачийвмънт – България".

Инициативата беше представена официално пред студентите от трите висши училища на 2 октомври 2024 г. в Икономически университет – Варна. По време на събитието всички присъстващи се запознаха с тримесечната програма и се срещнаха с вдъхновяващи лектори от различни сфери, които застават зад мултидисциплинарната концепция на GEN-I: ГЕНЕРАЦИЯ ИНОВАЦИЯ. Сред тях бяха Милена Стойчева, заемала длъжността министър на иновациите и развитието при последното редовно правителство и двигател на редица програми за развитието на младите специалисти у нас; Георги Ненов – социален предприемач, създател и водещ на подкаста “Свръхчовекът”, с над 400 епизода зад гърба си, повече от 1,6 млн. слушания в аудиоплатформите и над 1,7 млн. гледания в YouTube и арх. Дора Иванова – основател и управител на фондация “Проект Бузлуджа”.

Кандидатстването за пилотното издание на програмата GEN-I: ГЕНЕРАЦИЯ ИНОВАЦИЯ е отворено за студентите от всички специалности на трите висши училища във Варна до 16 октомври 2024 г. Желаещите да се включат трябва да попълнят онлайн формуляр. Заниманията за одобрените 25-ма кандидати ще се провеждат в рамките на есенния семестър и ще продължат до януари 2025 г. Те ще бъдат разделени в пет отбора с представителство на петима студенти с различен профил. Екипите ще получат конкретна и реална бизнес задача от водещи ритейл компании (Kaufland и Lidl), по която ще работят заедно с ментори-практици със сериозен опит в областта на търговията, IT технологиите, предприемачеството и стартъп екосистемите. В процеса студентите ще се научат да използват инструменти като разработване на дизайн изследване, потребителски персони, прозрения, техники за брейнсторминг, прототипиране, бизнес канава, питч дек, умения за презентиране и др.

Всички успешно преминали през пилотното издание на GEN-I: ГЕНЕРАЦИЯ ИНОВАЦИЯ ще придобият сертификат от програмата за усвоени умения и знания по методологията Дизайн мислене. За периода на програмата участниците ще получат индивидуални стипендии на стойност 450 лева. За най-добре представилите се отбори е осигурено допълнително финансиране и подкрепа, с които ще могат да продължат своята работа по проекта.

Михаил Петров – управител на "Schwarz IT България"у съобщи, че отборът-победител ще получи награда от 10 000 лева, както и възможност за безвъзмездно финансиране от 30 000 евро, ако иска да развие проекта си. Победителите ще получат също шанс да бъдат интегрирани в немската екосистема на стартъпи и да се срещнат с инвеститори от много висок ранг. Освен това всички младежи, които се включат в инициативата, ще получават по 150 лева по време на нейната реализация. Според Михаил Петров такава иновационна програма у нас не е реализирана досега. Компанията ползва методология на Станфорд, като събира студенти с различни профили и ги оставя да работят и да търсят иновативни решения на истински бизнес казуси.

Безвъзмездното финансиране за студентските проекти, разработени в рамките на GEN I: ГЕНЕРАЦИЯ ИНОВАЦИЯ, се осигурява от „Schwarz IT България“ съвместно с Kaufland и Lidl – част от групата от дружества Schwarz. Двете ритейл вериги ще участват и в поставянето на реалните бизнес казуси, по които ще работят мултидисциплинарните студентски екипи. След пилотното издание във Варна инициативата ще стъпи и в други университетски градове в страната.

Ректорът на Икономически университет – Варна проф. д-р Евгени Станимиров посочи, че програмата е прекрасен начин да се поощри развитието на младите хора. По думите му Варна е позиционирана като град на знанието, вече и като град на иновациите, а хубавото е, че има единомислие, че трябва да се развива в тази посока.

Проф. д-р Драгомир Пламенов – ректор на Технически университет – Варна, допълни, че новата инициатива дава шанс на младите хора да се включат в решаването на реални задачи, зададени от бизнеса. Според него това ще им даде възможност да прилагат нови подходи и да се развиват.

Задоволство, че чрез програмата студентите ще получат нещо повече от стандартния учебен процес, изрази и проф. кап. I ранг Недко Димитров – декан на Навигационния факултет във ВВМУ. Според него така те ще имат възможност да покажат новаторство и да получат нови практически знания и умения.

Преди подписването на меморандума Милена Стойчева – дългогодишен директор и член на УС на "Джуниър Ачийвмънт – България", и министър на иновациите и растежа в последното редовно правителство, коментира, че програмата е начин да се създават нови иновативни компании и младите хора да остават в родината си. Тя съобщи, че предстои у нас да стартира нов фонд, който ще инвестира във фирми в ранен етап на развитие. Първите три години са най-критични за утвърждаването на една бизнес идея, посочи Стойчева и уточни, че фондът е международен, дело на "Джуниър Ачийвмънт" и частни инвеститори. Според нея се очаква той да заработи през януари-февруари 2025 г. Прохождащите компании, които кандидатстват за подкрепа, ще бъдат одобрявани от Инвестиционен комитет. Все още не е ясно на какъв размер инвестиция ще могат да разчитат стартъпите, но вероятно ще бъде около 100-150 хиляди евро, в зависимост от зрелостта на идеята, съобщи Милена Стойчева. 

03 окт 2024



Подобни