ОКС: Професионален бакалавър
Форма на обучение: Задочно обучение, Редовно обучение
Брой семестри: 6
Професионална квалификация: Туризъм
Професионално направление: Туризъм
Начална година: 2024
Обучението в специалността дава професионални знания и умения за изпълнение и управление на дейности в хотели и други места за настаняване, в заведения за хранене и развлечение, в туристически комплекси и селища, създава компетенции за успешни предприемачи в туризма, за управленски позиции във фирми с дейност хотелиерство, ресторантьорство, развлечения, туристически пътувания и др., за ръководство на екипи в туристическата индустрия
СПЕЦИАЛНИ ДИСЦИПЛИНИ:
ПРАКТИЧЕСКИ ДИСЦИПЛИНИ:
Реализация след завършване на специалността:
Бизнес партньори:
Програмата е акредитирана от НАОА за период 2018-2024 г. с оценка 9.71
Обучението на студентите от специалност „Мениджмънт на хотели и ресторанти“ се осъществява в сътрудничество с Варненската асоциация на ресторанти и хотели и Варненска туристическа камара
За допълнителна информация: ct-varna.com
Колеж по туриъм – Варна
Трети корпус на ИУ-Варна, бул. Сливница 182 А, каб. 3-102
Email: college_varna@ue-varna.bg
Тел. 0879 313 926; 052 620 722
https://www.facebook.com/groups/71229177891/
I. Основно предназначение на квалификационната характеристика
Квалификационната характеристика е основа за разработването на учебна документация, отговаряща на изискванията на ЗВО за обучение и подготовка на професионални бакалаври в специалност “МЕНИДЖМЪНТ НА ХОТЕЛИ И РЕСТОРАНТИ” в Колеж по туризъм – Варна.
Квалификационната характеристика представя:
- обучението по специалността – съдържание, методи на обучение и оценка;
- професионалните знания, умения и компетенции, които се придобиват в резултат на обучението по специалността
- възможностите за реализиция след придобивана на професионалната квалификация и ОКС „Професионален бакалавър“ по специалността.
II. Професионални знания и умения
Обучението по “Мениджмънт на хотели и ресторанти” създава специалисти с професионални знания и умения по хотелиерство и ресторантьорство и управленски кадри на низово и средно равнище в съответните сектори. Обучението в специалността дава концептуални основи, специализирани знания и умения по изпълнение и управление на дейности в хотелите и различните заведения за пребиваване, в заведенията за хранене и развлечение, в туристически комплекси и ваканционни селища, фирми с предмет на дейност хранене, развлечение, хотелиерство, туристически пътувания, хазарт и др.
III. Обучение по специалност “Мениджмънт на хотели и ресторанти”
Курсът на обучение е с продължителност 3 години, в редовна и задочна форма
Обучението включва:
- теоретична подготовка – фундаментални дисциплини от стопански и социални науки,
- специализирани дисциплини в хотелиерството и рестораньорството, за туризъм, анимация и информационни системи в туризма, за придобиване на умения за комуникации, работа в екип и спортна дейност, специализирана подготовка по два чужди езика,
- практическа подготовка – семинарни упражнения с работа в реална среда, задължителна практика в базов обект (хотел, ресторант /кухня и търговска зала/, бар и провеждане на специални събития) и летен стаж – два пъти по 45 дена за редовно и 23 дена за задочно обучение.
Студентите в специалност “Мениджмънт на хотели и ресторанти” получават образователно-квалификационна степен „Професионален бакалавър” след полагане на държавни изпити – комплексен теоретичен, практически по специалността и изпити по първи и втори чужд език.
Обучението се провежда чрез аудиторни и извънаудиторни занимания. Аудиторните занимания са лекции, семинарни упражнения и учебни занятия по чужд език. Лекциите се осъществяват чрез традиционни методи, презентации и дискусии по актуални въпроси, вкл. с участие на експерти и представителите на туристическия бизнес и инстутиции, които са важни за развитието на туризма. Семинарните упражнения се осъществяват чрез работа по казуси, ролеви игри, представяне на предварително поставени задачи, вкл. екипна работа и разработване на проекти с практическо приложение, прилагане на практика, в среда близка до реалната, на знания и умения по специализирани дисциплини и др. Учебните занятия по чужд език се провеждат чрез семинарни занятия по специализирани системи за чуждоезиково обучение в туризма и свободното време. Извънаудиторните занимания обхващат учебна практика в базов обект, подготовка на курсови работи и реферати, работа по задачи за семинарни упражнения и проекти, търсене, систематизиране и ползване на литература и специализирана информация, подготовка за тестове и изпити, посещения на фирми от сферата на туризма и свободното време и други.
Оценяването е за работа през семестър, изпити по чужд език през семестъра и за положен изпит по време на сесията. Методите за оценка са оценяване на работата на студентите по време семинарни упражнения, на разработени курсови работи и реферати, на изготвени отчети и проекти, оценяване на резултати от тест, специалзирани тестове по чужд език и писмено изложение по определена тема.
IV. Възможности за реализация
След завършване на обучението професионалният бакалавър по “Мениджмънт на хотели и ресторанти” придобива компетенции да изпълнява длъжности като управител на хотел, къмпинг, ваканционно селище и други заведения за пребиваване, управител на ресторант и други видове заведения за хранене и развлечение, фронт-офис мениджър и старши администратор в хотел, салонен управител, главен готвач и мениджър на кухненски блок в ресторант, изпълнителски и ръководен персонал в сектор обслужване на клиентите в туристически фирми, в представителства на хотелиерски и ресторантьорски вериги и др. както и да управлява и развива собствен бизнес в хотелиерството и ресторантьорството.
По-нататъшното развитие и растеж на професионалните бакалаври по “Мениджмънт на хотели и ресторанти” в професиите по специалността и в управленската структура изисква от тях повишаване на придобитата квалификация чрез продължаване на обучението им в образователно-квалификационна степен “магистър” в същото професионално направление „Туризъм”.
V. Компетенции, които ще бъдат придобити от студентите при обучение в специалност „Мениджмънт на хотели и ресторанти“
Дипломираните професионални бакалаври по “Мениджмънт на хотели и ресторанти” придобиват ключови професионални компетенции, които им дават възможност да бъдат успешни предприемачи в туризма и да аботят в туристически фирми на различни длъжности и управленски позиции от средно и низово равнище, да ръководят екипи, звена и сектори в туристическите и хотелските комплекси, във фирми, предоставящи храна и напитки и развлечения като познават теоретичните аспекти на туризма, мениджмънта и по-конкретно на хотелиерството и ресторантьорството, притежават знания по маркетинг на туризма и умеят да разработват, оферират, рекламират и да продават туристическите продукти на пазара, да планират, организират и контролират технологичните процеси в хотелиерството и ресторантьорството, умеят да използват информационна и комуникационна техника, технологии и компютърни информационни системи в хотелиерството и ресторантьорството, притежават умения за комуникация на два или три чужди езика за качествено обслужване на клиенти с различна националност, умеят да водят отчетност и счетоводни операции, да анализират и прогнозират хотелиерската и ресторантьорска дейност, да прилагат правно-нормативната уредба в туризма.
Изучавани дисциплини | Семестър | Кредити | Форма на контрол | Студентска заетост | ||
---|---|---|---|---|---|---|
общо | извънаудиторна | аудиторна | ||||
Фундаментални | ||||||
Въведение в туризма | 1 | 5 | Изпит | 150 | 128 | 22 |
Информатика | 1 | 5 | Изпит | 150 | 128 | 22 |
Избираеми дисциплини (1)
|
2 | 5 | Изпит | 150 | 128 | 22 |
Маркетинг в туризма | 3 | 5 | Изпит | 150 | 128 | 22 |
Счетоводство на туристическото предприятие | 3 | 5 | Изпит | 150 | 127 | 23 |
Мениджмънт в туризма | 4 | 5 | Изпит | 150 | 127 | 23 |
Право в туризма | 5 | 5 | Изпит | 150 | 127 | 23 |
Управление на човешките ресурси в туризма | 5 | 5 | Изпит | 150 | 127 | 23 |
Общо за Фундаментални | 40 | 1200 | 1020 | 180 | ||
Специални | ||||||
Стокознание | 1 | 4 | Изпит | 120 | 97 | 23 |
Физическо възпитание и спорт | 1 | 4 | Текуща оценка | 120 | 90 | 30 |
Първи чужд език - Английски | 1 | 5 | Текуща оценка | 150 | 120 | 30 |
Избираеми дисциплини (1)
|
1 | 9 | Текуща оценка | 270 | 225 | 45 |
Ресторантьорство | 2 | 4 | Изпит | 120 | 98 | 22 |
Технология на обслужване в ресторанта | 2 | 6 | Изпит | 180 | 142 | 38 |
Безопасност на храните и работното място | 2 | 2 | Текуща оценка | 60 | 45 | 15 |
Технология на кулинарното изкуство | 2 | 4 | Изпит | 120 | 90 | 30 |
Първи чужд език - Английски | 2 | 3 | Текуща оценка | 90 | 67 | 23 |
Избираеми дисциплини (1)
|
2 | 6 | Текуща оценка | 180 | 135 | 45 |
Хотелиерство | 3 | 4 | Изпит | 120 | 97 | 23 |
Първи чужд език - Английски | 3 | 3 | Текуща оценка | 90 | 67 | 23 |
Избираеми дисциплини (1)
|
3 | 3 | Изпит | 90 | 75 | 15 |
Избираеми дисциплини (1)
|
3 | 5 | Текуща оценка | 150 | 105 | 45 |
Техонология на обслужване в хотела | 4 | 5 | Изпит | 150 | 135 | 15 |
Първи чужд език - Английски | 4 | 5 | Текуща оценка | 150 | 128 | 22 |
Избираеми дисциплини (1)
|
4 | 4 | Изпит | 120 | 105 | 15 |
Избираеми дисциплини (1)
|
4 | 6 | Изпит | 180 | 135 | 45 |
Технология на обслужване в бара | 5 | 5 | Текуща оценка | 150 | 128 | 22 |
Първи чужд език - Английски | 5 | 4 | Текуща оценка | 120 | 97 | 23 |
Избираеми дисциплини (1)
|
5 | 5 | Текуща оценка | 150 | 120 | 30 |
Първи чужд език - Английски | 6 | 5 | Текуща оценка | 150 | 135 | 15 |
Избираеми дисциплини (1)
|
6 | 8 | Текуща оценка | 240 | 210 | 30 |
Общо за Специални | 109 | 3270 | 2646 | 624 | ||
Практически | ||||||
Учебна практика в базов обект /ресторант/ | 2 | 3 | Текуща оценка | 90 | 75 | 15 |
Учебна практика в базов обект /ресторант/ | 3 | 3 | Текуща оценка | 90 | 75 | 15 |
Учебна практика в базов обект /хотел/ | 4 | 3 | Текуща оценка | 90 | 75 | 15 |
Комуникативни умения в туризма | 4 | 2 | Текуща оценка | 60 | 46 | 14 |
Учебна практика в базов обект /бар/ | 5 | 3 | Текуща оценка | 90 | 75 | 15 |
Грижа за клиента | 6 | 2 | Текуща оценка | 60 | 53 | 7 |
Дигитални технологии в хотели и ресторанти | 6 | 4 | Изпит | 120 | 113 | 7 |
Луксозно хотелиерство | 6 | 1 | Текуща оценка | 30 | 22 | 8 |
Общо за Практически | 21 | 630 | 534 | 96 | ||
Практическо обучение | ||||||
Практическо обучение (летен производствен стаж) | 3 | 4 | Текуща оценка | 120 | 120 | 0 |
Практическо обучение (летен производствен стаж) | 5 | 4 | Текуща оценка | 120 | 120 | 0 |
Общо за Практическо обучение | 8 | 240 | 240 | 0 | ||
Дипломиране | ||||||
Държавен изпит - първи чужд език | 6 | 2 | Изпит | 60 | 60 | 0 |
Държавен изпит - втори чужд език | 6 | 2 | Изпит | 60 | 60 | 0 |
Комплексен държавен изпит по специалността | 6 | 3 | Изпит | 90 | 90 | 0 |
Практически държавен изпит по специалността | 6 | 3 | Изпит | 90 | 90 | 0 |
Общо за Дипломиране | 10 | 300 | 300 | 0 | ||
Общо за целия курс на обучение | 188 | 5640 | 4740 | 900 | ||
Факултативни дисциплини | Семестър | Кредити | Студентска заетост | |||
общо | извънаудиторна | аудиторна | ||||
Чужд език - Испански език | 3, 4 | 3, 3 | 180 | 134 | 46 | |
Чужд език - Френски език | 3, 4 | 3, 3 | 180 | 134 | 46 | |
Чужд език - Румънски език | 3, 4 | 3, 3 | 180 | 134 | 46 | |
Физическо възпитание и спорт | 3, 4 | 1, 1 | 60 | 30 | 30 |