Икономически университет – Варна

V-а Международна седмица за обучение на персонал "Enriching Mobility Experience" се проведе в Икономически университет – Варна

Петата Международна седмица за обучение на персонал в рамките на програма „Еразъм+“ събра колеги от международните отдели и представители на академичния състав на университети-партньори на ИУ – Варна с цел създаване на нови контакти, обмяна на опит и заздравяване на сътрудничеството между висшите училища. Представителите на партньорски университети от Германия, Испания, Португалия, Полша, Чехия, Турция, Латвия, Сърбия, както и на трети страни извън ЕС – Гана, Йордания, Египет, участваха във форума, който се проведе от 1 до 5 юли 2024 г. в ИУ – Варна. За пръв път се включиха и национални агенции по програма „Еразъм+“ – на Армения и на Центъра за развитие на човешките ресурси, който е представител на България по програма „Еразъм+“ към Европейската комисия. Събитието предизвика интерес и в българските висши училища. Свои представители изпратиха Стопанската академия „Д. Ценов“ – Свищов, и Университет "Проф. д-р Асен Златаров" – Бургас. В откриващата сесия участваха и университетите от Варна: ТУ – Варна, ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“.

Програмата на форума съдържаше презентации и дискусии по някои от най-актуалните теми и дейности по програма „Еразъм+“ – проекти по КА2, свързани с устойчивото развитие, участие и организиране на BIP мобилности, презентации на участниците.

Дейностите от Международната седмица включваха и културна програма, забавни презентации, кратък курс по български език и посещение на исторически и природни забележителности в околностите на гр. Варна – екскурзия до Аладжа манастир, Балчик и нос Калиакра.

Участниците в събитието имаха възможност да се насладят на прекрасна гледка към Черно море и да обменят мнения и контакти по време на гала-коктейла в хотел „Интернационал“ в к.к. Златни пясъци. Сертификатите за участие във форума бяха връчени във варненския Археологически музей, където участниците се запознаха с хилядолетната история на Варна и България.

Гостите на Международната седмица изразиха положителните си емоции и поздравления за отличната организация на събитието и подготвената програма, както и готовност за бъдещо сътрудничество между университетите, участие в съвместни проекти и желание отново да посетят България и ИУ – Варна.

08 юли 2024



Подобни