Икономически университет – Варна

Седма национална научна конференция "Правото и бизнесът в съвременното общество"

За седма поредна година на 18.10.2024 г. в Икономически университет – Варна се проведе организираната от катедра "Правни науки" национална научна конференция "Правото и бизнесът в съвременното общество". С приветствия и доклади се включиха проф. д-р Бистра Василева – зам.ректор по научни изследвания, иновации и развитие на кадрите на ИУ – Варна, проф. д-р Андрияна Андреева – областен управител на област с административен център Варна, д-р Ванухи Аракелян – председател на Апелативен съд – Варна, магистрати, юристи, представители на партньори от съдебната власт и академичните среди, докторанти.

С доклади и становища в пленарния и официален панел участваха д-р Илин Димитров – секретар на Президента по образование, култура и туризъм, д-р Емил Радев – член на Европейският парламент, Джон Хенли – федерален прокурор от Департамента по правосъдие на САЩ и регионален юридически съветник за борба с корупцията за Централна Европа, Рада Маркова – юрисконсулт "Ендуро Сат", член на Международния институт по космическо право (International Institute of Space Law) и член на Space Generation Advisory Council.

В своето приветствие към участниците проф. Андрияна Андреева сподели, че много въпроси за отношенията между правото и бизнеса все още очакват отговори, а конференцията без всякакво съмнение ще търси и онова "златно сечение" между законодателни мерки, обществeни ценности, бизнес и индивидуална отговорност. Аз вярвам, че "златното сечение" е в общото благо. "Пожелавам на всички участници днес в конференцията да търсите и да намерите "златното сечение" между правото, бизнеса, обществeните ценности и индивидуална отговорност, в името на общото благо. Но – осъзнаването да е в името на общото благо" – каза проф. Андреева.

"Дигиталният свят е безспорно новото предизвикателство, проблемите и въпросите на който вече е безспорно, че и законодателството, и практиката не просто не могат да изпреварят, но те не могат и да настигнат в търсенето на адекватни и навременни отговори и решения. Все по-често в границите на научното познание възникват непрекъснато и нови практически и правни предизвикателства, на които законодателя и доктрината следва бързо да отговорят. Надявам се нашите творчески търсения да намерят своето прозорче на отстояване на хуманността, доброто и справедливостта, на вечните човешки ценности, които правото е призвано да отстоява в новата парадигма на дигиталния свят, като не забравямe най-важния – самият човек." – пожела на участниците при откриването на конференцията ръководителят на катедра "Правни науки" доц. д-р Галина Йолова

Катедра "Правни науки" благодари на всички участници и гости за споделянето и съпреживяването, за интересните и плодотворни дискусии, които поставиха началото на нови, все по – предизвикателни за науката срещи на идеи и търсения!

21 окт 2024



Подобни