Икономически университет – Варна

Работна среща с министъра на образованието и науката проф. д-р Галин Цоков в Икономически университет – Варна

Работна среща с министъра на образованието и науката проф. д-р Галин Цоков се състоя в Икономически университет – Варна на 22.04.2024 г. На нея присъстваха ректорът проф. д-р Евгени Станимиров, зам.-ректорите проф. д-р Бистра Василева и доц. д-р Владимир Досев, директори на университетски центрове, председателят на УС на ИКТ клъстер – Варна Емил Цанков, началникът на РУО – Варна д-р Ирена Радева. Акцент в обсъжданите теми бяха проекти и програми, свързани с изкуствения интелект, приложимостта на дуалното обучение във висшите училища, връзката на университетското образование и обучение с изискванията на бизнес средата и мотивацията на студентите.

На работната среща ректорът проф. д-р Евгени Станимиров запозна проф. д-р Галин Цоков с акценти от дейността на висшето училище, свързани с университетския акселератор UEVA; платформата за връзка с бизнеса UEBN, стартирала като инкубатор за предприемачески проекти; Дълбоко технологичния иновационен порт – Варна, за чието създаване инициатор е и ИУ – Варна. Проф. Станимиров уточни, че ДТИПВ обединява представители на образованието, бизнеса, държавните и местните власти, гражданския сектор и предстои стартиране на проект за изграждане на екосистема от иновационни долини в България. Вече има потвърждение, че Европейската комисия ще подкрепи създаването на екосистема от дълбоко технологични долини, включително тази във Варна. През следващите две години ще се работи активно по изграждане на капацитет и на връзките между долините във Варна, Мюнхен, Саламанка, Клуж-Напока и Босна. Предстои процесът на договаряне с Европейската комисия и до месец се очаква да бъде подписан договорът за финансиране. Освен това ИУ – Варна работи по много предприемачески проекти, обучения с училищата, вкл. с ИКТ клъстер Варна. Проф. Станимиров анонсира и проекта с всички директори на училища във Варненския регион да се осъществят обучения по дигитална раница и изкуствен интелект, за които вече има разработени учебни програми.

Проф. д-р Бистра Василева анонсира идеите и проектите, по които работи Научноизследователският институт към ИУ – Варна, свързани с изкуствения интелект и приложните научни изследвания, както и обученията за докторанти и преподаватели.

Емил Цанков представи две от програмите на ИКТ клъстер – Варна, насочени към ранната професионална ориентация на ученици и студенти, и акцентира върху проблема с липсата на подготвени кадри за бизнеса. Той подчерта, че в момента усилията на клъстера са насочени върху това да разберат къде точно е проблемът с липсата на кадри, а не просто да констатират, че ги няма.

Министър Цоков заяви, че сред мотивите му за работната среща е и една от най-важните програми на МОН „Студентски практики“, която продължава, допълнена и с модул, свързан с дуално обучение на студенти и в по-тясна връзка с бизнеса. „За нас е важно да се допитаме и до вас за възможностите да се промени законодателството така, че да се въведе дуално обучение в някои специалности и във висшето образование, защото това, което стана през последните години в средното, показа, че след втората година учениците вече имат определени професионални знания и умения, които се доразвиват в практиката, в реална среда. Това е едно от големите предизвикателства пред висшето образование и може би трябва да търсим начини законът да се промени, за да не се ограничават възможностите за повече практика на студентите.“ – подчерта министър Цоков. Проф. Станимиров заяви, че той е категорично „за“ дуалното обучение и в ИУ – Варна има поне две специалности, които могат да бъдат пилотни проекти за това.

22 апр 2024



Подобни