Икономически университет – Варна

Проведе се осмата национална кръгла маса "IT иновации във висшето образование"

На 10 и 11 октомври 2024 г. Икономически университет – Варна бе домакин на осмата Кръгла маса „IT иновации във висшето образование“. Събитието, организирано от Центъра за изследване и прилагане на нови информационни и комуникационни технологии (ЦИПНИКТ), събра над 30 представители на университети, Министерството на образованието и науката (МОН), Министерството на електронното управление (МЕУ), НАЦИД, БАН, както и бизнес организации, разработващи образователни решения. Основният акцент на форума бе обсъждането на предизвикателствата и перспективите за развитие на дигитализацията във висшето образование.

Събитието откриха Петя Петрова, заместник-директор на ЦИПНИКТ, и доц. д-р Владимир Досев, заместник-ректор по студентски политики и дигитализация в ИУ-Варна, които благодариха на участниците за активната им роля в процеса на дигитализация на висшето образование и изразиха увереност, че форумът отново ще генерира ценни идеи и предложения за внедряване на ИТ иновации в университетите. Модератор на първия панел бе г-н Георги Зеленков, основател на ЦИПНИКТ.

В рамките на двудневната програма участниците имаха възможност да се запознаят с най-новите тенденции в киберсигурността, автоматизацията и интеграцията на информационни системи. Основен акцент през първия ден бе темата за "Информационна сигурност", по време на който бе представена презентация на Явор Колев, директор „Информационни технологии и Киберсигурност“ в „Лев Инс“, който запозна аудиторията с актуалните заплахи пред киберсигурността. Обсъдена бе също така и новата директива NIS 2 и нейното въздействие върху университетите в страната. С полезни насоки за действие се включиха г-н Янко Бахчеванов – ръководител търговски отдел – търговска дирекция Контракс АД и г-н Яни Гебеджелиев - вице-президент Телелинк Бизнес Сървисис.

Във втория ден г-жа Вержиния Цанкова, главен секретар на НАЦИД, представи иновациите в Националния център за информация и документация (НАЦИД) и запозна участниците в кръглата маса с множество актуални въпроси. Дискусиите продължиха с теми за автоматизацията в студентското столово хранене и други приложни решения за висшето образование.

В условията на активно взаимодействие между институциите се дискутираха теми, касаещи дигитализацията във висшето образование. През първия ден от двудневния форум, университетите представиха своя напредък в дигитален аспект. Втората част от формата премина в практически дискусионен панел, по време на който се маркираха опорни точки за бъдещото дигитално развитие на висшите училища, които към дадения момент са нерешени и поставят пред изпитание дигиталната трансформация в университетите. В продължение на превърналата се в традиция практика на кръгла маса "IT иновации във висшето образование", резултатите от обсъжданията ще бъдат обобщени и адресирани до Министерство на образованието и науката.

Част от основните предложения включват (1) Киберсигурност и информационна инфраструктура: Да се интегрира киберсигурност в университетските програми и финансиране за информационни системи (ИС) за следващите 5 години. Създаване на обща визия за киберсигурността в университетите и изграждане на фонд в Министерството на иновациите и растежа. (2) Електронна документация и услуги: Обезпечаване на електронни трудови досиета чрез облачен квалифициран електронен подпис (КЕП) и създаване на сървър за универсален електронен подпис (УЕП) чрез НАЦИД. Разработване на електронна главна книга и пътна карта към електронна диплома, както и промени в нормативната уредба за осигуряване на дигитализация. (3) Финансиране и стимули за университетите: Осигуряване на финансиране за надграждане на съществуващите ИС, както и стимули за университетите с напреднали ИС, които могат да служат като модели за останалите висши училища. (4) Оперативна съвместимост и споделено пространство за данни: Създаване на общо пространство за данни между МОН, НАЦИД, НАОА и ВУ, разработване на концептуален модел и архитектурна рамка, както и осигуряване на оперативна съвместимост чрез интерфейси (API). (5) Комуникация и съгласуваност: Подобряване на комуникацията между НАЦИД и университетите за установяване на нива на дигитализация, включително въвеждане на стандартни методи за подаване на данни към регистри и намаляване на необходимостта от закупуване на КЕП-ове за университетите.

С поставените въпроси в кръглата маса, университетите предлагат на МОН решения и инициират промени по пътя към непрекъснатата дигитализация, иновации и развитие. 

За поредна година форумът, организиран от ЦИПНИКТ, се наложи като едно добро място за обмен на опит, генерирани на идеи и намиране на съмишленици в процеса на повишаване на общото ниво на дигитализация на висшето образование в България.

Кръглата маса „IT иновации във висшето образование“ потвърди своето значение като форум за обсъждане на стратегически насоки и нови перспективи в дигитализацията на висшето образование у нас. Събитието предостави отлична платформа за обмен на идеи и опит, като завърши с панел за бързи презентации (Lightning Talks), в който участниците представиха свои иновативни проекти и инициативи.

14 окт 2024



Подобни