Икономически университет – Варна

Приз "Сграда на годината 2015" за ИУ – Варна

Един от символите на гр. Варна, Икономически университет – Варна, бе отличен от авторитетното 24-членно жури, съставено от уважавани представители на професионалните общности като победител в категория "Сгради паметници на културата, музеи, храмове" в националния конкурс "Сграда на годината 2015" -  най-престижното събитие в България в сферата на инвестиционните проекти, строителството и архитектура.

Това стана ясно на официална церемония вчера, 9 декември 2015 г., в гр. София, на която присъства министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, заместник-министърът Деница Николова, столичният кмет Йорданка Фандъкова и др. Народният представител от ГЕРБ Пламен Нунев и зам.-кметът д-р Страхил Карапчански също бяха гости на официалното събитие. Ежегодният конкурс се провежда под патронажа на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Наградата за Икономически университет – Варна бе връчена на тържествена церемония на Ректора на университета - проф. д-р Пламен Илиев.

Приз Сграда на годината 2015
Сграда на годината 2015

Събитието по награждаване в Национален конкурс "Сграда на годината 2015" ще се излъчи по БНТ1 на 12 декември 2015 г. /събота/ в 15:00 часа и БНТ Свят на 19 декември 2015 г. /събота/ в 15:25 часа.

Академичната сграда (Ректорат на ИУ– Варна) е декларирана като недвижима културна ценност под номер 658 от списъка с културни ценности от 1987 г. При актуализацията на списъка от 2005 г. Министерство на културата декларира Икономически университет – Варна като групов паметник на културата - система от ансамбли.

Началото на Икономически университет – Варна е поставено през месец юни 1904 г. След изработени правилник и програма Варненското търговско училище се освещава през месец септември 1904 г.

Със специален реферат, представен пред Варненска търговско-индустриална камара (ВТИК), е поставен въпросът за построяване на сграда на Търговското училище. Идеята се възприема от бюрото на камарата и на 17.01.1911 г. с Протокол № 7 на Общинския съвет се одобрява да се предостави общинско място за търговско училище от 6500 кв.м. След известно забавяне е определена първоначална дата за полагане на основния камък – 23.09.1911 г. Поканени са цар Фердинанд I, министър-председателя Иван Гешов, всички министри, митрополит Симеон и търговски представители.

Приз Сграда на годината 2015
Сграда на годината 2015
 

Царят и някои министри са възпрепятствани и тържеството по полагане на основния камък се осъществява на 13.11.1911 г. с водосвет на митрополит Симеон.

Академичната сграда е проектирана от архитект Никола Лазаров, а надзорник на строежа е бил архитектът - аристократ Дабко Дабков.

Архитектурният стил на академичната сграда е в духа на Френския ренесанс с елементи от класическия Западноевропейски барок. Особено ефектно е оформлението на фронтона над централния вход. То е дело на варненския скулптор Кирил Шиваров и представлява композиция от две антични фигури: древногръцкия бог Хермес (съответстващ на римския бог на търговията Меркурий), който държи с лявата си ръка жезъла на търговците и древногръцката богиня на мъдростта Атина, която е поставила на коленете си разтворена книга.

Зад двете фигури е изобразено земното кълбо, между тях е лавровото клонче на мира и славата. Замисълът е да се покаже единството и световното значение на науката - търговията - индустрията.

Изображението на лодка с гребци символизира упорития, целеустремен и колективен труд, необходим за всяко значимо обществено дело. На най-високото място е съградена кула-фар, символ на пътеводната роля на научното познание.

10 дек 2015



Подобни