Икономически университет – Варна

Представители на Френския културен институт у нас презентираха възможностите за научно и университетско сътрудничество между двете страни

Аташето по научно и университетско сътрудничество във Френския културен институт Арно Боберо посети Икономически университет – Варна на 7 април 2023 г.  Той бе придружен от Бисера Коларова – отговорник на представителството на Campus France – национална агенция за промотиране на висшето образование във Франция. Те бяха посрещнати от зам.-ректора по интернационализация доц. д-р Радан Мирянов, както и от директора на акселератора на ИУ – Варна UEVA гл. ас. д-р Петър Петров. На работна среща с тях бяха обсъдени множество въпроси, касаещи доброто университетско сътрудничество на нашето висше училище с френски институции, включително интегрирането на Икономически университет – Варна в университетски мрежи с френско участие.

След това гостите се срещнаха със студенти и преподаватели. Поводът бе информационна кампания за студентските стипендии на френското правителство, популяризиране на френското висше образование и на франкофонските програми в страната ни, възможностите за научно и университетско сътрудничество, дейността на Френския културен институт в България в подкрепа на науката.

Франция е един от водещите европейски партньори на България в областта на научноизследователската дейност. Тя е на четвърто място в света по прием на чуждестранни и седма по прием на български студенти.

Основната мисия на отдела за научно и университетско сътрудничество във Френския културен институт у нас е да следва и насърчава съвместните дейности и проекти между двете страни в областите висше образование и научни изследвания. Сътрудничеството във висшето образование се изразява в създаването и подкрепата на двойни дипломи между френски и български университети.

07 апр 2023



Подобни