Икономически университет – Варна

Официално започна новата академична 2024/2025 година в Икономически университет – Варна

Новата академична 2024/2025 година в Икономически университет – Варна беше открита официално с тържествена церемония на 17.09.2024 г. В приветственото си слово ректорът проф. д-р Евгени Станимиров отправи множество послания към младите хора, които се довериха на първото висше икономическо училище в България, за да бъдат обучавани в него: „Скъпи студенти, по време на следването си със сигурност ще срещнете препятствия. Те карат едни хора да се откажат, други да се пречупят, а трети да укрепнат. Това е въпрос на характер, хъс и цели. Опитайте да познаете кой ще има по-голям успех – отказалият се или борещият се. Вероятно ще разберете, че негативният опит ни дава рамките и ориентация какво не трябва да правим, пази ни да не допуснем нови грешки. Обаче колелото на историята се задвижва от позитивния опит, защото той налива гориво в резервоара на прогреса, амбицира, мотивира, кара ни да търсим съмишленици и да мащабираме идеите си. Скъпи първокурсници, надявам се осъзнавате, че успехът е в пряка зависимост от това, което правите самите вие, но има голям брой фактори, които са извън властта ни да влияем. Само 5 неща зависят от всеки от нас – само 5: какво мислим; какви емоции изпитваме на база на мислите; как комуникираме в резултат на мислите и емоциите; какви действия предприемаме; как реагираме на получените резултати. Само това зависи от всеки от нас. За постигане на успех никой не ни е длъжен.“.

Проф. Станимиров изрази удовлетворението си от приема за тази учебна година – новоприетите студенти са около 1 500. Чуждестранните са над 300. Университетът реализира и рекорден прием на младежи – близо 100, от българската диаспора в Украйна, Молдова, Македония. Според него висшето училище е привлекателно за чужденците заради прагматичността на обучението и добрата академична среда, но силен аргумент за тях е и това, че самият град Варна е притегателен център. Проф. Станимиров съобщи, че се работи върху стратегически документ за ускорено внедряване на изкуствения интелект за развитие на екосистема Варна. Партньори по проекта ще бъдат четири от университетите в града, Общината, ИКТ клъстер – Варна, и иновативното техническо училище. Очаква се документът да стане факт до края на октомври.

Водещ на тържествената церемония беше зам.-ректорът по учебната дейност и акредитацията доц. д-р Силвия Благоева. Сред официалните гости на събитието бяха проф. д-р Андрияна Андреева – областен управител на Варненска област; Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан; Яна Йолова-Бакалова – началник отдел „Прилагане на нормативната уредба“ в МОН; академичното ръководство на ИУ – Варна; бивши ректори на висшето училище, представители на съдебната и местната власти, както и на бизнеса. Залата се изпълни със студенти, родители, преподаватели.

Да се пазят от гордостта и сребролюбието прикани в обръщението си към младите хора Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. „Добре е да не мислим много високо за себе си, защото така пречим на екипа, в който сме“, каза дядо Йоан. Той обърна внимание на студентите, че в професията си ще боравят с парични средства и ще движат парични потоци, но в банковото дело има принципи, които трябва да се спазват. „Когато продава, човек трябва да пази съвестта си чиста, да не лъже, да не бъде лицемер и най-важното да не бъде сребролюбив. Парите са средство да живеем нормално, но не е невъзможно това средство да се превърне в цел. Когато парата се постави на мястото на Бога и стане важен идол за човека, той става дълбоко нещастен. Сребролюбието е коренът на всяко зло, там започват войните и раздорите“ – подчерта Негово Високопреосвещенство и препоръча да бъдем смирени, с добра съвест и внимателност към ближния. На студентите митрополит Йоан пожела да завършат достойно университета и Бог да ги постави там, където е неговата воля, но и според тяхното старание и трудолюбие.

Поздравления към студентите отправиха също областният управител проф. д-р Андрияна Андреева, зам.-кметът на Община Варна Снежана Апостолова (от името на кмета Благомир Коцев), председателят на Студентския съвет Златомир Иванов.

От името на първокурсниците слово произнесе Алина Ваклин Ангелова – първи курс специалност „Бизнес и мениджмънт (с преподаване на английски език)“. Тя е сред 27-те студенти, приети с максимален бал.

Поздравителни адреси по случай новата академична година ИУ – Варна получи от множество институции и личности, сред които: президентът на Република България Румен Радев, министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков; проф. д-р инж. Лиляна Вълчева – председател на Националния синдикат ВОН-КНСБ; Асоциацията на индустриалния капитал в България; ОД на МВР – Варна; председатели на съдебни институции; районни кметства и др.

Присъстващите се насладиха и на празничен концерт с участието на талантливите ученици от Националното училище по изкуствата „Добри Христов – Варна“ с директор Румяна Петрова.

След тържествената церемония първокурсниците получиха своите студентски книжки. Освен това те имаха възможността на 16 и 17 септември да опознаят своя университет и клубовете по интереси в рамките на информационните дни, организирани специално за тях.

17 сеп 2024



Подобни