Икономически университет – Варна

“Ключът към успеха в туризма“ – среща-дискусия с министъра на туризма д-р Илин Димитров

Икономически университет – Варна организира среща-дискусия на тема “Ключът към успеха в туризма“ с д-р Илин Димитров – министър на туризма. Събитието се състоя  на 13.02.2023 г. в конферентната ЗАЛА 1 и онлайн. То бе посветено на 60-годшнината от създаването на Колежа по туризъм към ИУ – Варна  и постави началото на инициативата „60 срещи с 60 успешни възпитаници на Колеж по туризъм – Варна“.

В срещата участваха ректорът на ИУ – Варна проф. д-р Евгени Станимиров, академичното ръководство, деканът на факултет „Управление“ проф. д-р Стоян Маринов, студенти в ОКС „професионален бакалавър“ от Колеж по туризъм – Варна, бакалаври от специалност “Туризъм”, магистри от специалност “Международен туристически бизнес” и докторанти в професионално направление “Туризъм” от ИУ – Варна, преподаватели, представители на туристическия бизнес и на медиите. Онлайн се включиха ученици от специализирани гимназии по туризъм и икономика в страната.

Темите на дискусията бяха:

  1. Мотивация за избор на кариера в туризма – защо да се избере кариера в туризма? Какво прави Министерството на туризма за развитието на отрасъла?
  2. Фактори за успешна кариера в туризма – какъв е пътят към успешна реализация в туризма?
  3. Визия за развитието на туризма в България – как ще се развива туризмът и каква ще бъде ролята на кадрите в туризма, какви компетенции се очакват от тях?

Модератор на срещата-дискусия бе доц. д-р Генка Рафаилова – директор на Колежа по туризъм. Тя представи накратко биографията на д-р Илин Димитров, който е възпитаник на Колежа по туризъм към ИУ – Варна, където получава квалификация „професионален бакалавър“, а в последствие става магистър, преподава, придобива степен доктор след успешна защита на дисертация в ИУ – Варна, работи като директор на Център „Кариери, предприемачество и маркетинг“ в ИУ – Варна. Кариерата му в туризма започва от аниматор, минава през основаването на фирма за анимация, председател на Варненската туристическа камара, народен представител в 47-то НС – председател на Парламентарната комисия по туризъм, министър на туризма.

Срещата-дискусия премина при голям интерес и множество въпроси от страна на студентите. Сред съветите на министър Димитров към младите хора беше да имат предвид следните няколко неща с ключово отражение върху развитието им в сферата на туризма: дигитализация, диверсификация, устойчивост, развитие на мрежи с контакти, фокус върху няколко ключови проблема.

Според д-р Илин Димитров колежите по туризъм са гръбнакът на туризма в България, защото осигуряват 70% от кадрите в бранша, които във фирмите от сектора са около 26 000. Министър Димитров смята, че ключът към успеха не е един, но лично за него най-важно е отношението към гостите.

На въпрос от участници в срещата за идеите му за развитие на туризма той сподели, че са нужни концепция и стратегия. Необходим е фокус, а след това реклама, като се популяризира качеството на предлагания продукт, обслужването. Пътят за България е целогодишният тип туризъм и инвестицията в кадри, изтъкна министър Димитров. Той посочи, че през втория си мандат като служебен министър ще постави фокуса върху училищата, университетите и всяка дейност, свързана с повишаване на квалификацията на работещите в бранша.

Вече има осигурено финансиране за изграждане на кухня в Колежа по туризъм, където да се обучават студентите, съобщи ректорът на Икономически университет – Варна проф. д-р Евгени Станимиров. Той изрази надежда, че проектът ще бъде реализиран до края на годината. Според него това ще вдигне нивото на обучение и ще бъдат привлечени шеф готвачи, като в бъдеще младите хора може да имат възможност да стажуват и в заведения зад граница, включително такива със звезда "Мишлен".

В края на срещата-дискусия министър Димитров получи грамота за изключителен принос към развитието на Колежа по туризъм към ИУ – Варна, за подготовката и реализацията на кадри в туризма в България.

13 фев 2023



Подобни