Икономически университет – Варна

ИУ – Варна разширява сътрудничеството си с висши училища от Узбекистан

Следвайки стратегическите цели по интернационализация в последните години, Икономически университет – Варна разширява сътрудничеството си с висши училища от държавите в Централна Азия. През месец април 2023 г. ръководителят на отдел “Международно сътрудничество“ на ИУ – Варна осъществи мобилност с цел преподаване в Университет по Икономика и Педагогика, гр. Карши, Узбекистан. По време на визитата Райчев изнесе цикъл от лекции, посветени на българската история и култура. Същевременно бяха проведени срещи с академичното ръководство на университета домакин, на които бяха обсъдени възможностите за обмен на студенти, преподаватели и административен състав. В тази връзка бе подписан договор за сътрудничество, който се явява първият договор на ИУ – Варна с узбекски партньор, извън програма „Еразъм+“.

На тържествена церемония, на която присъства завеждащата българското посолство в Узбекистан г-жа Стояна Русинова, ректорът на университета домакин доц. д-р Отабек Бозоров подписа договора за сътрудничество с ИУ – Варна. На събитието присъства целия академичен състав на Университета по Икономика и Педагогика, зам.-министъра на образованието на област Кашкадария в Узбекистан, студенти и журналисти. В края на церемонията, от името на ректора на ИУ – Варна проф. д-р Евгени Станимиров на доц. Бозоров бе връчен плакет на Икономически университет-Варна. От името на ректора по Интернационализация в ИУ – Варна доц. д-р Радан Мирянов, Евгени Райчев отправи покана за посещение на цялото академично ръководство на узбекския университет в ИУ – Варна. По време на срещата Райчев и ръководителят на международния отдел на университета домакин Шохжахон Абдурахимов споделиха, че двата университета участват в съвместно проектно предложение по програма „Еразъм+“, ключова дейност 1, в което са включени мобилности на студенти и преподаватели.

Плакет от името на ректора на ИУ – Варна бе връчен и на Стояна Русинова, шарже д'Афер на Република в Република Узбекистан. По време на разговора с Е. Райчев, г-жа Русинова изтъкна, че ИУ – Варна е единственият български универистет, който има договор за сътрудничество с университет от област Кашкадария.

10 май 2023



Подобни