Икономически университет – Варна

Икономически университет – Варна участва в дискусия от инициативата на БТА „Български гласове за Европа“

Бъдещето на културата в общото европейско пространство беше тема на дискусията, която Българската телеграфна агенция (БТА) организира в пресклуба си във Варна на 7.04.2022 г. Това е четиринадесето поред събитие на БТА в рамките на инициативата „Български гласове за Европа“, изпълнявана с подкрепата на Европейския парламент. Сред темите на дискусията бяха европейските и националните политики в сферата на културата: театър, кино, музика, литературата; бъдещето на фестивалите; пътищата за финансиране на проекти и реализацията на публично-частни партньорства. Генералният директор на БТА Кирил Вълчев откри форума.

Представител на ИУ – Варна в дискусията беше доц. д-р Генка Рафаилова – директор на Колежа по туризъм. „Необходимо е преосмисляне на културното наследство и неговото оживяване, културните институти – музеи, библиотеки, галерии, трябва да станат центрове за общуване и развлечение“, каза тя. Според доц. д-р Г. Рафаилова такива процеси биха подпомогнали развитието на туризма и да привличането на нови публики. Добре е виртуалният и реалният свят да се съчетават, защото съвременните хора, които пътуват, искат не просто да са зрители, а да участват активно, коментира още тя. Според нея е нужно Европа да обърне внимание и на привличането на нови аудитории към културата, би следвало да се работи активно сред мигрантите, тяхното поколение, както и сред социално изолираните хора, които нямат достъп да културните продукти.

Варна има шанса да стане креативна туристическа дестинация, каза още доц. Рафаилова. Според нея би трябвало да се обръща специално внимание на младите творци, които са носители на новаторски идеи. ЕС трябва да акцентира върху креативните индустрии, които могат да работят за местното развитие и просперитета на хората. Според нея по тази линия би трябвало да бъде осигурено отделно финансиране, което да даде шанс за развитието на креативните туризъм и предприемачество. Доц. Рафаилова коментира още, че е редно творците също да бъдат свързани с проекта за Зелена Европа, защото могат да дадат безценни идеи и да реализират проекти както за намаляването на отпадъците, така и за борбата с климатични промени.

Дискусията може да бъде проследена в YouTube канала на БТА https://www.youtube.com/watch?v=hAsF1_78dKo

08 апр 2022



Подобни