Икономически университет – Варна

Икономически университет – Варна празнува 104-ата си годишнина

Икономически университет – Варна тържествено отбеляза 104-ата годишнина от основаването си. Празничното честване се състоя на 14.05.2024 г. в аулата. Бяха връчени академичните отличия "Студент на годината", "Докторант на годината", „Успешно реализиран студент на Икономически университет – Варна“ и академичната награда „Проф. Станчо Чолаков“.

Официалните гости на празника, които поднесоха приветствия, бяха областният управител на област с административен център Варна проф. д-р Андрияна Андреева, д-р Илин Димитров – секретар на Президента по туризъм, образование и култура, председателят на Съвета на ректорите на висшите училища в Република България проф. д-р Миглена Темелкова, зам.-кметът на Община Варна Павел Попов, протойерей Стойко Стойков от името на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, председателят на Националния браншов синдикат „Висше образование и наука” към КНСБ проф. д-р инж. Лиляна Вълчева. Сред гостите бяха също доц. д-р инж. Медиха Мехмед-Хамза – член на Комисията по образование и наука в 49 Народно събрание, Елена Янакиева – председател на Административен съд – Варна, Марин Маринов – председател на Окръжен съд – Варна, кметът на район "Младост" Христо Христов, директорът на дирекция „Образование и младежки дейности“ в Община Варна Лилия Христова, Ирена Радева – директор на РУО на МОН, академичното ръководство, ректори на ИУ – Варна в предходни мандати, ръководители на съдебни институции, партньори от бизнеса, представители на висши училища, директори на училища, преподаватели, служители, студенти. Бяха получени и множество поздравителни адреси по повод събитието.

Водещ на тържеството беше доц. д-р Силвия Благоева – зам.-ректор по учебна дейност и акредитация.

Ректорът проф. д-р Евгени Станимиров произнесе приветствено слово и връчи академичните отличия, които по традиция се присъждат по повод празника на Икономически университет – Варна. „Студент на годината“ в ОКС „бакалавър“ за 2023 г. за трети пореден път е Жак Семизов – 4 курс, специалност „Счетоводство и одит“. При професионалните бакалаври признанието е за Тея Благомирова, а при магистрите – за Емануел Тонев. За докторант на годината бе избрана Ивелина Кадири.

За втори път бяха присъдени академичните отличия „Успешно реализиран студент на Икономически университет – Варна“ в три категории. В „Бизнес администрация“ отличието за 2024 г. е за Николай Колев, който е търговски директор на „Победа“ АД в Бургас. За „Предприемачество“ наградата получи Петромир Пенчев – управител на агенция за дигитален маркетинг и преподавател в частна IT академия. Ирена Радушева, която е дългогодишен служител в митниците, бе отличена в категория „Политика и държавна администрация“.

Проф. д-р Ганчо Тодоров Ганчев бе удостоен с академичната награда „Проф. Станчо Чолаков“ за 2024 г. Тя се връчва за високи постижения в областта на финансовата наука и местното управление. Проф. Ганчев е роден през 1953 г. Завършил е „Международни икономически отношения“ в Москва. Специализирал е във Франция, където получава докторска научна степен, както и в Международния валутен фонд и в Световната банка. През периода 1979-1992 г. е научен сътрудник в Института за икономика и международни отношения. Избран е за старши научен сътрудник II степен през 1992 г. През 2007 г. става доцент, а 2011 г. – професор. Бил е зам.-министър в министерството на икономическото развитие, член на Управителния съвет (УС) на Българската народна банка, ръководител на катедра „Финанси и отчетност“ и декан на Стопанския факултет при Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград. Член е на Съюза на учените в България, председател на УС на Института за икономика и международни отношения.

След тържествената церемония се състоя изискан празничен концерт с участието на талантливи възпитаници на ИУ – Варна: Божидара Мирянова – студентка 4 курс „Международен бизнес на английски език“, Христена Дойчева – 4 курс, специалност „Международни икономически отношения“, Кристиана Атанасова – 2 курс, специалност „Счетоводство“.

За всички съпричастни към празника беше осигурена възможност да проследят тържеството онлайн в университетския YouTube канал.

14 май 2024



Подобни