Икономически университет – Варна

Икономически университет – Варна и Община Варна са заедно в проект за измерване на обществените нагласи за качеството на живот във Варна

Икономически университет – Варна и Община Варна са партньори в изпълнението на проект, в рамките на който ще бъдат проучени най-важните събития в 16 области на обществения живот през 2012 и 2013 г., посочени като значими от различни представителни за обществото групи. Подкрепа за партньорството между двете институции и за проекта, който ще следи индекса на удовлетворение от качеството на живот във Варна сред гражданите, е заявена и с решение на Общинския съвет. На заседание в края на октомври местният парламент определи финансовото участие на Община Варна в проекта.

„ВРЕМЕ : ВАРНА 2012” е научноизследователски проект, в реализацията на който е ангажиран екип от над 100 души. Студентите от Икономически университет – Варна, включени в работните групи, са близо 40. В проекта участват още преподаватели, експерти в различни области на обществения живот на града, представени са също неправителствения сектор и медиите. Продуктите, които проект "Време" създава, са два:

Събитията на Варна избира и отличава най-важното, случило се във Варна за една календарна година. Всъщност тази инициатива има 7-годишна история и традиция, в която различни групи в обществото оценяват най-значимото, създадено и случило се с усилията на хората във Варна. В началото на 2013 година по проект "Време" предстои създаването на сайт, в който на всеки три дни ще се публикува информация за най-значимите събития в града, разделени в 16 обществени области. На 30 март 2013 г. ще бъдат връчени отличия на създателите на най-важните 48 събития на годината и с широко и публично гласуване ще бъде определено „Събитие на годината – Варна 2012”.

Вторият продукт - "Градски барометър" е с идея да поддържа постоянно действаща система за регистрация на гражданската нагласа относно качеството на живот във Варна. Отново в сайта на проекта всеки с интерес към инициативата ще може да следи тенденциите и промяната в общественото мнение, които ще определят индекса на удовлетворение от качеството на живот във Варна. Този показател се подготвя чрез 128 други показатели за качеството на живот на варненци и социалната среда в града.

Всеки ден тези, които имат доверие на Проект „ВРЕМЕ”, ще могат да видят в специално поддържания сайт най-важното за вчерашния ден, за изминалата седмица, месец. Ще могат да намерят и отговора, който другите дават на въпрос, който всеки от нас задава лично на себе си: „Как живеем?”.

29 окт 2012



Подобни