Икономически университет – Варна

Качество и експертиза на стоките

ОКС: Магистър

Форма на обучение: Редовно обучение, Задочно обучение, Задочно обучение (Ян.прием), Редовно обучение (Ян.прием)

Брой семестри: 2

Професионална квалификация: Икономика

Професионално направление: Икономика

Начална година: 2024

Целта на обучението е получаване на висококвалифицирана подготовка в областта на качеството и експертизите на хранително-вкусовите и промишлени стоки. Студентите-магистри получават нови знания в областта на съвременните методи за анализ и експертиза на стоките, безвредността и безопасността на стоките, системите за управление на качеството, сертификацията на стоки и услуги, митнически контрол, съхранението, маркетинговата диагностика на стоките, рекламата, предприемачеството и малкия бизнес, защитата на потребителите

Завършилите магистри получават професионални компетенции, в т.ч.: да изпълняват ръководна длъжност в търговски, логистични, маркетингови, контролни и сертификационни отдели на фирмите; да извършват производствен, инспекционен и сертификационен контрол; да изграждат и одитират системи за управление на качеството; да извършват икономически проучвания, анализи и експертна дейност в областта на асортиментната политика, качеството на стоките, стандартизацията и сертификацията, защита интересите на потребителите и договорната политика.

Основните ключови компетенции, които придобиват магистрите са: за идентифициране и установяване на възможни фалшификации на стоките; за извършване на различни стокови експертизи и контрол; за изграждане, внедряване и одит на системи за управление на качеството; за планиране и разработване на рекламната дейност на фирмите; за разработване и законодателна закрила на търговските марки и географските означения на стоките; за прилагане на системи и схеми за сертификация на стоки и услуги; за защита на потребителските интереси; за упражняване на експертна и оценъчна дейност в различни сфери по целия жизнен цикъл на стоките.

              

I. Основно предназначение на квалификационната характеристика

Квалификационната характеристика има следното предназначение:

  • Да направи характеристика на учебните дисциплини и тяхното предназначение;
  • Да даде кратко описание на професионалните знания, умения и компетенции, които придобиват студентите от ОКС „магистър“, обучаващи се в специалност „Качество и експертиза на стоките”;
  • Да послужи като база за разработване и усъвършенстване на учебния план и учебното съдържание при обучение на студентите от специалността;
  • Да ориентира обучаващите се студенти за възможната професионална реализация след завършването им.

Обучението по специалността се осъществява на широка научна, теоретична и практическа основа с помощта на съвременни методи и средства.

 

II. Професионални знания и умения

Целта на обучението по специалността е да се формира съвкупност от  общо научни, професионални и специални знания, теоретични и практически умения и определени навици, които да подготвят студентите за изпълняване на трудови дейности, свързани с качеството на стоките, неговото управление, анализ, оценка и експертиза. Конкретното описание на професиите (трудовите дейности) е посочено в раздел IV на настоящата характеристика.

Основните знания, умения и компетенции, които се формират с обучението по специалността, са в следните насоки:

  1. разширяване и задълбочаване на теоретичната и практическата подготовка на студентите в областта на качеството и експертизата на стоките;
  2. придобиване на нови знания и практически умения за управление на качеството на стоките и услугите в съответствие със съвременните пазарни условия, като се акцентира както върху фундаменталните, така и върху приложните аспекти.

 III. Обучение по специалност Качество и експертиза на стоките

Посочените знания, умения и компетенции се формират чрез възможност за изучаване на дисциплини, които са структурирани в няколко направления:

Първото направление обхваща дисциплини, които дават широка фундаментална подготовка на студентите от ДНДО в областта на: икономикс, количествени методи, мениджмънт и маркетинг, въведение във финансите и теория на счетоводството.

Второто направление включва специални дисциплини (за студенти СНУ и ДНДО), които целят да изградят профилирана подготовка в областта на стокознание на промишлените стоки, стандартизация, метрология и квалиметрия, стокознание на хранително-вкусовите стоки. По този начин студентите задълбочават своите знания относно качеството на стоките, неговото формиране, стандартизация, опаковка, съхранение, удостоверяване и контрол на стоките.

Третото направление обхваща специализиращи дисциплини (за студенти СС, СНУ и ДНДО), които са насочени към развиване на професионални знания, компетенции и практически умения, в областта на: съвременните методи за анализ и експертиза на промишлените и хранително-вкусовите стоки, безопасността на стоките в съответствие с европейските изисквания, системите за управление на качеството, сертификацията на стоките и услугите, търговските марки и рекламата на стоките, защитата на потребителските интереси и съвременните форми на търговския бизнес. На основата на практически лабораторни занятия студентите придобиват умения за идентификация на стоките, установяване на тяхната безопасност и методите за разкриване на фалшификация на стоките.

Обучението по специалността се реализира като се приемат кандидати, завършили висшето си образование в страната или в чужбина, за получаване на ОКС „магистър“ по икономика. Срокът на обучение е диференциран по форми на обучение и област, от която идват обучаваните. За завършилите СС и СНУ обучението е с продължителност 2 семестъра, а за завършилите специалности в ДНДО – 3 семестъра. Обучението завършва с държавен изпит по специалността, като на студентите се предоставя възможност да избират между две форми: защита на дипломна работа или комплексен държавен изпит.

Завършилите пълния курс на обучение получават ОКС „магистър” по професионално направление „Икономика” в съответствие с националния класификатор на областите на висше образование и професионалните направления и в съответствие с държавните изисквания за придобиване на висше образование в Република България.

 

 IV.Възможности за реализация

Цел на специалност „Качество и експертиза на стоките” е да подготви квалифицирани професионалисти, които да: (1) работят в контролни и бизнес организации и/или техни подразделения и/или в структурите на публичната администрация, (2) могат ефективно да изпълняват задълженията си на специалисти по качество и експертиза на стоките, (3) управляват поверените им ресурси на организациите-работодатели, (4) оползотворяват възможностите за бизнес развитие, (5) мислят креативно и анализират контролните и бизнес процеси (и в частност контрола на качеството и експертизата на стоките).

Завършилите тази специалност могат да се реализират като функционални специалисти и/или мениджъри в сферата на управлението, контрола и експертизата на качеството на стоките на публични и бизнес организации на следните позиции: експерти в специализирани фирми за стоков контрол; мениджъри по качеството на стоките; консултанти по разработване и внедряване на системи за управление на качеството; одитори на системи за управление на качеството и безопасността на стоките; експерти в областта на сертификацията на стоки и услуги и ръководители на сертифициращи фирми; мениджъри и специалисти по контролинг; експерти и вещи лица по стокови, митнически и съдебни експертизи; експерти в областта на защита на потребителските интереси и др.

 

 V. Компетенции, които ще бъдат придобити от студентите при обучение в специалност „Качество и експертиза на стоките“

Съгласно Националната квалификационна рамка, студентите придобиват следните компетенции:

 

  • Самостоятелност и отговорност:
  • притежават способност за административно управление на сложни професионални дейности, включително на екипи и ресурси;
  • поемат отговорности при вземане на решения в сложни условия, при влиянието на различни взаимодействащи си и трудно предвидими фактори;
  • проявяват творчество и инициативност в управленската дейност;
  • преценяват необходимостта от обучение на другите с цел повишаване на екипната ефективност.
  • Компетентности за учене:
  • последователно оценяват собствената си квалификация чрез преценка на придобитите до момента знания и умения и планират необходимостта от разширяване и актуализиране на професионалната си квалификация.
  • Комуникативни и социални компетентности:
  • формулират и излагат ясно и разбираемо идеи, проблеми и решения пред специалисти и неспециалисти;
  • изразяват отношение и разбиране по въпроси чрез използване на методи, основани на качествени и количествени описания и оценки;
  • проявяват широк личен мироглед и показват разбиране и солидарност с другите;
  • пълноценно общуват на някои от най-разпространените европейски езици.
  • Професионални компетентности:
  • планират, организират и управляват търговски, логистични, маркетингови, контролни и сертификационни фирми;
  • извършват производствен, инспекционен и сертификационен контрол;
  • изграждат, внедряват и одитират системи за управление на качеството;
  • извършват икономически проучвания, анализи и експертна дейност в областта на асортиментната политика, качеството на стоките, защита интересите на потребителите и договорната етика.
  • Основни ключови компетентности:
  • идентифицират и установяват фалшификации на стоките;
  • извършват различни стокови експертизи и контрол;
  • планират и разработват рекламната дейност на фирмите;
  • осъществяват дейности, свързани с разработването и законодателната закрила на търговските марки и географските означения на стоките;
  • разработват и прилагат системи и схеми за сертификация на стоки и услуги;
  • извършват защита на потребителските интереси;
  • прилагат съвременни форми на търговския бизнес;
  • извършват експертна дейност в различни сфери по целия жизнен цикъл на стоките.

 

 

Специалност
Начална година
2024
Изучавани дисциплини Семестър Кредити Форма на контрол Студентска заетост
общо извънаудиторна аудиторна
Специализиращи
Експертиза на промишлените стоки 9 8 Изпит 240 202 38
Системи за управление на качеството 9 8 Изпит 240 210 30
Търговски марки и реклама на стоките 9 7 Изпит 210 180 30
Безопасност на стоките 9 7 Изпит 210 180 30
Сертификация на стоките и услугите 10 8 Изпит 240 203 37
Експертиза на хранително-вкусовите стоки 10 8 Изпит 240 202 38
Екологични политики и устойчивост 10 8 Изпит 240 210 30
Избираеми дисциплини (1) 10 6 Текуща оценка 180 158 22
Общо за Специализиращи 60 1800 1545 255
Дипломиране
Избираеми дисциплини (1)
  • Защита на дипломна работа
  • Комплексен държавен изпит по специалността
10 15 Изпит 450 450 0
Общо за Дипломиране 15 450 450 0
Общо за целия курс на обучение 75 2250 1995 255


Факултативни дисциплини Семестър Кредити Студентска заетост
общо извънаудиторна аудиторна
Чужд език-английски 10 3 90 75 15
Чужд език-немски 10 3 90 75 15
Чужд език-френски 10 3 90 75 15
Чужд език-руски 10 3 90 75 15
1 Дисциплината се изучава само от чуждестранни студенти