Икономически университет – Варна

Закриващо събитие на първото издание на състезанието "HR: Rush for Practice" се проведе в ИУ – Варна

В края на м. май 2024 г. се проведе закриващо събитие на първото издание на състезанието "HR: Rush for Practice" в Икономически университет – Варна. Форматът се провежда в рамките на няколко университета - ИУ – Варна, Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий", Нов Български университет – София и Русенски университет „Ангел Кънчев“ по инициатива на софтуерна компания Pleggi и Българска асоциация за управление на хора (БАУХ). Водещ на събитието бе гл.ас. д-р Велина Колева, а приветствие към участниците и гостите от името на академичното ръководство отправи доц. д-р Радан Мирянов - заместник-ректор по международни връзки и партньорства.

В продължение на месец и половина 31 студентски екипа от университета „влязоха в обувките“ на HR специалисти от 12 компании, набирайки реални кандидати за реални позиции. Инициативата получи огромен отзвук и в нея взеха участие студенти от различни специалности в университета: Мениджмънт, Мениджмънт на човешките ресурси, Публична администрация, Съдебна администрация, Международен бизнес (с преподаване на английски език), Аграрен бизнес, Счетоводство и финанси, Дигитални технологии в бизнеса, Предприемачество и инвестиционен мениджмънт, Дигитални медии и ПР, Информатика и компютърни науки, Стокознание и митническа дейност, Недвижими имоти и инвестиции и др. Компаниите, участващи във формата са национално представени в лицето на: Кауфланд, Кока-Кола, АРДЕС, ОББ, Дентапрайм, БТ Девелопмент Сървисиз, Клунтех, БИНК, Фикосота, БДО, Инвестбанк, Имотека.

Почетното трето място в класирането от общо 100 екипа, представящи четирите университета, заеха студенти от Икономически университет – Варна. Това са Соня Маноловска и Марианна Бреништер от спец. Мениджмънт, 3 курс. На четвърто място се класираха Лилия Цветанова и Стелиян Цветанов от спец. Стокознание и митническа дейност. Бизнесът осигури атрактивни награди за всички участници в инициативата, които бяха връчени от декана на факултет „Управление“ доц. д-р Добрин Добрев.

В края на събитието студентите споделиха своята удовлетвореност от възможността да работят по реални казуси, свързани с управлението на хора в организациите. Те разказаха, че са придобили базови умения в областта на: набор и подбор на таланти, маркетинг и продажби, професионална работа със социални мрежи, анализ на данни и др. Опитът, натрупан по време на инициативата, със сигурност ще им осигури конкурентно предимство при реализацията им на трудовия пазар.

Бизнесът също изрази своето задоволство от връзката с мотивирани и будни млади хора и благодари на организаторите, че поддържат жив контакта между практиката и академичната общност. Създаде се атмосфера на силна позитивна енергия, екипен дух, удовлетвореност и много усмивки!

03 юни 2024



Подобни