Икономически университет – Варна

Публична лекция на проф. д.и.н. Иван Русев – носител на академичната награда "Проф. Цани Калянджиев"

Публична лекция на проф. д.и.н. Иван Русев – носител на академичната награда "Проф. Цани Калянджиев" за високи постижения в науката ’2020 г., се състоя на 2.10.2020 г. в 128-а аудитория на ИУ – Варна. Темата беше „Да сътвориш университет преди 100 години или за поуките от историята на Варненската търговска академия.“.

Председателят на оценяващата комисия за присъждане на академичната награда проф. д-р Стефан Вачков – ръководител на катедра „Финанси“, представи накратко научната биография и постижения на проф. д.и.н. Иван Русев:

  • Доктор на науките от 2012 г. с процедура в БАН, професор в Икономически университет – Варна от 2013 г.
  • Специализирал и на няколко пъти канен като „гост-професор“ в университети в Париж, Франция.
  • Носител на престижни научни награди: „Д-р Иван Селимински“, Награда „Варна“, награда на Съюза на учените в България, награда на Центъра за стопанско-исторически изследвания и др.
  • Почетен гражданин на Сливен.
  • Автор на повече от 150 студии и статии в български, френски, полски, румънски, турски и италиански научни издания и на 9 монографии, последната от които излиза от печат през настоящата 2020 г.

Съгласно статута на академична награда „Проф. Цани Калянджиев“ носителят й трябва да изнесе публична лекция по избрана от него тема.

„Да си призная, съвсем не бях затруднен, когато трябваше да подбера темата на днешното мое изложение пред вас.“ – започна лекцията си проф. Русев. „Вековният юбилей на нашата Алма матер, който честваме през настоящата година, както и моите научни дирения из историята на университета, ме насочиха към темата за акцентите, за най-важните моменти от миналото на това учебно заведение, които по смисъла на сентенцията на Марк Тулий Цицерон – „Историята е учител на живота“, могат да бъдат посочени (защо не) и като поуки на нашето съвремие. И така, през м. май 2020 г. се навършиха 100 години от създаването на Висшето търговско училище във Варна – предшественикът и началото на днешния Икономически университет в града. Историята на това учебно заведение е тясно преплетена с най-ранната история на висшето икономическо образование в България. Висшето търговско училище, известно на своите съвременници още като Търговската академия, възниква и просъществува в сградата, която и днес е основна за университета – оригинален паметник на българската градска архитектура. В него преподават и творят наука едни от видните представители на българското икономическо знание в междувоенния период. Училището служи за модел на други образователни структури от онова динамично време, то следва чужд, европейски опит, но извървява и своя път към академичната автономия. Търговската академия създава свой собствен почерк и традиции в зората на висшето икономическо образование в България.“

Благодарение на факта, че е историк, предпочетената от проф. Русев тема се оказа пряко свързана с темата на монографията му „Висшето търговско училище – Варна (1920 – 1945) и началото на висшето икономическо образование в България” и беше логично нейното представяне също да е част от събитията, посветени на 100-годишния юбилей на университета. Това се случи с участието на един от рецензентите на научния труд – проф. д.и.н. Пенчо Пенчев, ръководител катедра "Политическа икономия" в УНСС, който сподели пред аудиторията високата си оценка за монографията на проф. Русев и неговия принос към проучването на историята на икономическото образование в България – една от относително слабо изследваните теми.

05 окт 2020



Подобни