Икономически университет – Варна

Проф. д.и.н. Иван Русев с присъдено научно звание "член-кореспондент" на Българската академия на науките

Присъденото с конкурс звание е в област „Хуманитарни науки“ и е първото за представител на академичния състав на Икономически университет – Варна, в 101-годишната му история.

Събранието на академиците на БАН счита, че проф. д.и.н. Иван Русев е получил известност и признание в страната и чужбина, обогатил е науката с важни постижения, заявил е своя обществена позиция, изразяваща се в активни публични изяви, свързани с науката и нейното приложение, и има активна изследователска и експертна дейност в областта на стопанската история на България и дипломатическата история на Черноморието и Балканите

Академичното ръководство, преподавателите и студентите на Икономически университет – Варна поздравяват проф. д.и.н. Иван Русев с престижното звание и му пожелават нови научни постижения и успехи.

Научна биография и постижения на проф. д.и.н. Иван Русев:

  • Доктор на науките от 2012 г. с процедура в БАН, професор в Икономически университет – Варна от 2013 г.
  • Носител на престижни научни награди: „Д-р Иван Селимински“, Награда „Варна“, награда на Съюза на учените в България, награда на Центъра за стопанско-исторически изследвания и др.
  • Почетен гражданин на Сливен.
  • Автор на повече от 200 студии и статии в български, френски, полски, румънски, турски и италиански научни издания и на 11 монографии.
  • Носител на академичната награда "Проф. Цани Калянджиев" за високи постижения в науката ’2020 г.
  • Специализирал и на няколко пъти канен като „гост-професор“ в университети в Париж, Франция.

04 ное 2021



Подобни