Икономически университет – Варна

Посещение по програма "Мобилност на персонала Еразъм+“ в университета Universita degli Studi del Molise в Кампобасо, Италия

Колеги от библиотеката на Икономически университет – Варна, Даниела Александрова и Надежда Атанасова, посетиха от 28.03.2022 г. до 01.04.2022 г. по програма „Мобилност на персонала Еразъм+“ университета Universita degli Studi del Molise в Кампобасо, Италия.

Колегите останаха очаровани от радушното посрещане на служителите в International Relations Office към университета, както и от подготовката и посрещането на своите колеги от библиотеката, начело с директорката. С нас те споделиха следното:

Възхитени сме от представянето на библиотеката - базата, ресурсите и организациата на работа. Библиотеката се намира в отделна сграда на три етажа. В нея работят 24 библиотекари, които обработват и облужват всички факултети и катедри на университета. Бяхме представени на всички колеги от директорката на библиотеката. На мултимедия ни беше показан как функционира техния Европейски документационен център. Имаше и изненада - колегите бяха подготвили и показаха някои от книгите на български език, които притежават като дарение в библиотеката. Известни им бяха и някои подробности от нашата история като например, че по време на създаването на Българската държава през 7-ми век (681 година) част от прабългарите, водени от брата на Хан Крум - Хан Алцек, се заселват и създават градовете Sepinum, Bovianum и Изерния в регион Молизе. В библиотеката към университета е създаден и Музей на науката и образованието, който съдържа старинни книги и предмети, свързани с развитието на образователната система на Италия. Очаровани бяхме от вниманието и топлото посрещане и изказахме своята благодарност към колегите от университета. Заредихме се с много планински въздух и положителна енергия от красивото градче Кампобасо.
 

Даниела Александрова и Надежда Атанасова, 02 април 2022

12 апр 2022



Подобни