Икономически университет – Варна

Обучение на тема „Корпоративна социална отговорност – перспективи за устойчиво развитие“

Обучение на тема „Корпоративна социална отговорност – перспективи за устойчиво развитие“ се проведе на 19 октомври 2022 г. в Икономически университет – Варна и чрез видеоконферентна връзка. То беше организирано от Министерството на труда и социалната политика и Икономически университет – Варна като съвместна проява по договор за сътрудничество между двете институции.

Модератор на форума беше доц. д-р Андрияна Андреева – ръководител на катедра „Правни науки“, а обучението откри зам.-министърът на труда и социалната политика Надя Клисурска, която се включи онлайн.

Събитието протече при голям интерес от страна на бизнеса, публичния сектор, НПО и студентите. Бяха споделени актуални тенденции в уредбата на европейско ниво, множество въпроси на теоретично и експертно ниво, както добри практики в областта на КСО и опит, който вдъхновява.

В обръщението си към присъстващите ректорът на ИУ – Варна проф. д-р Евгени Станимиров, който е и член на Управителния съвет на Българската асоциация на КСО специалистите (БАКСОС), постави акцент на това, че устойчивостта не се планира. Тя е начин на мислене и начин на действие и е резултат от всички други наши активности. Той сподели, че КСО мисленето и КСО културата се възпитават и надграждат. Ето защо е важно да работим в посока обучения по КСО. Обученията по КСО могат да ни помогнат в отчитането на социални и екологични резултати от страна на компаниите. Проф. Станимиров отбележи и някои констатации от изследвания на доц. Марина Стефанова –председател на УС на БАКСОС по темата: Голяма част от компаниите не осъзнават своята роля и полезност в по-широк обществен контекст и се придържат стриктно към минималните стандарти и указания за отчитане. Често информацията е поднесена по неразбираем начин, без възможност за сравнения и без да подпомага вземането на решения. Неясни са процесите за управлението на дейностите в областта на устойчивостта – целеполагане, екип и ресурси за изпълнение, мониторинг и отчитане. Липсва обвързване на политиката по КСО с отчитаните резултати и др.

В обучителния панел участваха: Румен Донев – държавен експерт в дирекция „Жизнено равнище, демографска политика и социални инвестиции“ в МТСП по темата „Корпоративната социална отговорност – основи, настояще и перспективи за развитие в светлината на членството на България в Европейския съюз и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие“; Елена Динева-Каменова – главен експерт в дирекция „Жизнено равнище, демографска политика и социални инвестиции“ в МТСП по темата „Концепцията за корпоративна социална отговорност – от теория към конкретни действия“; доц. д-р Десислава Серафимова от ИУ –Варна по темата „Социална отчетност и социален одит – елементи на КСО“ и доц. д-р Христина Благойчева от ИУ – Варна по темата „КСО в подкрепа на взаимоотношенията с персонала“.

20 окт 2022



Подобни