Икономически университет – Варна

Ново ръководство избра Съветът на ректорите на висшите училища в Република България

Съветът на ректорите на висшите училища в Република България вече има нов председател. На провелото се на 13.03.2024 г. общо отчетно-изборно събрание ректорът на Висшето училище по телекомуникации и пощи (ВУТП) проф. д-р Миглена Темелкова бе избрана да застане начело на сдружението. Тя поема поста от досегашния председател акад. Лъчезар Трайков. Проф. Темелкова спечели с 27 гласа. Тя се съревноваваше на балотаж с ректора на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) проф. д-р Димитър Димитров, който получи 19 гласа. 

Общото събрание гласува и за членове на Управителния съвет. В него за пореден мандат бе избран ректорът на Икономически университет – Варна проф. д-р Евгени Станимиров. В управителния орган влизат още: проф. д-р Георги Вълчев – ректор на Софийския университет  "Св. Климент Охридски", ректорът на Тракийския университет проф. д-р Добри Ярков, ректорът на Великотърновския университет  "Св. св. Кирил и Методий" проф. д-р Димитър Димитров, проф. д-р Добромир Димитров – ректор на Медицинския университет в Плевен, и ректорът на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в София проф. д-р Сава Димитров.

Съветът на ректорите на висшите училища в Република България обединява ръководствата на всички български университети с различни полета на обучение и научни дейности, с различни мащаби и място в световната листа на университетите

"Смятам, че заедно можем да работим в режим на диалог и че ще намерим общ път всички заедно. Днес стават 25 години, откакто последно жена е била председател на сдружението, а именно чл.-кор. проф. д.с.н. Йорданка Кузманова – тогавашен ректор на Аграрния университет. Благодаря Ви, че ми се доверихте. Благодаря Ви от сърце!", заяви след избирането си проф. Темелкова.

14 мар 2024



Подобни