Икономически университет – Варна

Икономически университет – Варна и Агенция "Митници" подновиха сътрудничеството си със споразумение за партньорство

Икономически университет – Варна и Агенция „Митници“ подновиха сътрудничеството си със споразумение за партньорство, подписано на 12.09.2024 г. Двете страни отново се договориха с цел установяване на сътрудничество „университет – държавна институция“ за осъществяване на съвместни дейности в областта на обучението на студентите, провеждане на стажове и практики, научно-приложни изследвания и други инициативи от взаимен интерес. Те ще продължат да работят в следните сфери на взаимодействие:

  1. Включване на служители от агенцията и от университет в процеса на провеждане на специализации и семинарни занятия, изнасяне на лекции, участие в научни конференции и семинари.
  2. Съвместно участие на партньорите в международни академични програми.
  3. Сътрудничество между партньорите за практико-приложно обучение (стаж) на студенти с продължителност от 240 часа (разпределени в 45 дни), след предварително писмено съгласуване, в териториалните дирекции на територията на цялата страна.
  4. Съвместно провеждане на курсове за следдипломно обучение и професионално развитие по предварително съгласувана писмена програма.
  5. Съвместни инициативи, насочени към повишаване репутацията и имиджа на партньорите.

На работната среща за подписване на споразумението присъстваха ректорът на ИУ – Варна проф. д-р Евгени Станимиров, Пламен Павлов – заместник-директор на Агенция "Митници"; Кольо Колев – директор на дирекция "Информационни системи и аналитична дейност", ЦМУ; Илияна Цоловска – директор на дирекция „Последващ контрол“; Виолета Конова – директор на Териториална дирекция „Митница Варна“; Лилия Точева – главен експерт в дирекция „Последващ контрол“; представители на академичното ръководство на ИУ – Варна; деканът на Стопанския факултет доц. д-р Денка Златева, зам.-ръководителят на катедра „Стокознание“ гл. ас. д-р Величка Маринова. Бяха обсъдени бъдещи конкретни възможности за сътрудничеството между висшето училище и Агенция „Митници“. Беше подчертан фактът, че това партньорство вече има добри традиции, свързани с практико-приложното обучение на студентите от специалност „Стокознание и митническа дейност“, които след завършването си намират успешна професионална реализация и в структурите на митническата администрация. Към настоящия момент 260 от служителите на Агенция „Митници“ са възпитаници на Икономически университет – Варна.

12 сеп 2024



Подобни