Икономически университет – Варна

"Еразъм+" конкурс за студентска мобилност за летен семестър на академичната 2024/2025 година

Програма  „Еразъм+“ ви дава възможност да реализирате мобилност с цел обучение в университет извън България, да се срещнете с други млади хора със сходни на вашите интереси от различни страни и да разширите своя кръг от контакти в чужбина. Това е една добра инвестиция за по-добър старт на професионалната ви кариера.

Какво е нужно да направи студентът преди да кандидатства?

  1. Да се запознае с мрежата от партньори на ИУ – Варна.
  2. Да избере своята дестинация.
  3. Да провери дисциплините предлагани за летния семестър на академичната 2024/2025 г. Студентите следва да проверят сами дали желаните от тях университети предлагат дисциплини, близки до изучаваните в ИУ – Варна.
  4. Да провери какъв е средният му успех до момента на кандидатстване. Задължително условие за да бъде класиран е към кандидатстване да има успех не по-нисък от Мн. Добър 4,50 и да владее английски език или езика на държавата, в която отива, на ниво В2 от Европейската езикова рамка.

Самото кандидатстване за студентска мобилност с цел обучение се осъществява по електронен път чрез WebStudent платформата на ИУ – Варна. Системата за кандидатстване ще е отворена в периода от 10:00 ч. на 30.09.2024 г. до 16:30 ч. на 10.10.2024 г.

При кандидатстването студентът посочва желаните университети и заявява начина, по който ще удостовери познанията си по един или повече чужди езици. Кандидатите могат да удостоверят знанията си по един от следните начини:

  • оценка от държавен зрелостен изпит по езика;
  • сертификат (само признатите по-долу)
  • положен кандидат-студентски или кандидат-докторантски изпит по езика в ИУ – Варна;
  • изпит за проверка на езиковите познания (организира се специално за кандидатстване по програма „Еразъм+“)

В случай, че е избрано удостоверяване на чуждоезиковите познания чрез оценка от ДЗИ или сертификат, е необходимо документът да бъде сканиран и/или да се приложи диплома за средно образование с оценка от държавен зрелостен изпит по езика или някой от следните сертификати:

  • Английски език: PET Preliminary, BEC Preliminary, FCE, BEC Vantage, CAE, BEC Higher, CPE, BULATS, IELTS, TOEFL iBT
  • Немски език: Goethe – Zertifikat, ÖSD, DSD, TestDaF
  • Френски език: DELF/DALF
  • Испански език: DELE
  • Италиански език: CILS, CELI, PLIDA

За кандидатите, които желаят да се явят на изпит за удостоверяване ниво на владеене на език, се организира изпит по английски език. Изпитът проверява нивото на владеене на езика за кандидатите желаещи да се включат в академично обучение на английски език, като очакваното ниво е съпоставимо с минимум ниво B2 по Европейска езикова рамка. Информация за датата, часа и залата на изпита ще се публикува на сайта на ИУ – Варна на 07.10.2024 г.

Системата за електронно кандидатстване допуска вписването само на университети, за които може да се кандидатства с избраните езици и в зависимост от образователно-квалификационната степен, в която се обучава студентът.

За целия период на мобилността студентите получават месечна субсидия. Размерът на субсидията е описан в таблицата. След успешно приключване на мобилността и завръщане на студента в ИУ – Варна и при успешно положени изпити, изпитите биват признати от ИУ – Варна.

Финансиране по държави
Група Държава Месечен грант (евро/месец)

Група 1
Страни, участващи в програмата, с висок стандарт на живот

 Дания, Финландия, Исландия, Ирландия Люксембург, Швеция, Лихтенщайн, Норвегия, Партньорски държави от регион 14

674

Група 2
Страни, участващи в програмата, със среден стандарт на живот

 Австрия, Белгия, Германия, Франция, Италия, Гърция, Испания, Кипър, Нидерландия, Малта, Португалия, Партньорски държави от регион 5

674

Група 3
Страни, участващи в програмата, с нисък стандарт на живот

 България, Хърватия, Чешка република, Естония, Латвия, Литва, Унгария, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Република Северна Македония, Турция, Сърбия

606

Партниращи държави
Страни, участващи в програмата, извън рамките на ЕС

Държави членки на ЕС, трети държави, асоциирани към програмата и трети държави, които не са асоциирани към програмата от региони 13 и 14

786


* Първокурсниците на ИУ – Варна и Колежа по туризъм нямат правото да кандидатстват за мобилност на този конкурс.

Екипът на “Международно сътрудничество” организира среща на 26.09.2024 г. от 10-11 ч., зала 320, в която всички желаещи студенти ще могат да получат повече информация.

Повече информация ще може да получите на:

Email: studentmobility@ue-varna.bg

За програма „Еразъм+ в ИУ– Варна

Подробен списък на свободните места по „Еразъм+“ за летен семестър на академичната 2024/2025

25 сеп 2024



Подобни