Икономически университет – Варна

256 кг пластмасови капачки за благотворителната инициатива „Аз вярвам и помагам“ събра Икономически университет - Варна

Студентският съвет към Икономически университет – Варна за пореден път се включи в инициативата „Аз вярвам и помагам“ за събиране на пластмасови капачки. В нея участваха не само членове на клуб „ЕкоЛогика“, но и други студенти, преподаватели, служители, както и бивши възпитаници на висшето училище. Те събраха общо 256 килограма капачки, които бяха предадени по време на акцията на 30 април 2022 г. пред катедралния храм „Свето Успение Богородично“ във Варна.

Икономически университет – Варна от няколко години е партньор на сдружението “Аз вярвам и помагам”, което е инициатор на акцията. В двора на висшето училище е поставен специален контейнер на благотворителната инициатива, в който целогодишно се събират пластмасови капачки.

Тази година целта на кампанията беше да събере средства за закупуването и даряването на първата детска линейка за нуждите на „Спешна помощ“ във Варна.

Благотворителната кампания "Аз Вярвам и Помагам" е първата в България, която през 2015 г. бе създадена с цел да се събират капачки за рециклиране, а със събраните средства да се закупува медицинска апаратура в помощ на недоносените бебета в отделенията по неонатология. За 7 години бяха събрани 176 тона капачки и дарени 22 медицински апаратури. В последната акция на 30 април 2022 г. беше поставен рекорд – събраха се 43 тона капачки.

Тази година беше по-различна от досегашните, защото организаторите предоставиха възможност освен капачки да се предават и стотинки от 0,01 лв., 0,02 лв., 0,05 лв., 0,10 лв., 0,20 лв., 0,50 лв., 1 лв. и 2 лв.

По време на събитието имаше благотворителен дарителски базар, на който се предлагаха рекламни материали (чаши, тениски, магнити, ключодържатели, ароматизатори и други) с логото на кампанията в помощ за събирането на повече средства. Имаше и дарителски кутии, където всеки желаещ може да дари и хартиени банкноти в помощ на инициативата за закупуването на детска линейка.

Студентският клуб „ЕкоЛогика“ за пореден път участва и в една друга инициатива – „Предай нататък“ от проекта „Граждани на квартала“. Тя е за почистване на районите, в които живеем и работим. Мотото й е: „Варна е нашият дом. Ние сме семейство. Направи ДОБРО! Преобрази и претвори средата, в която живееш и работиш! Започни от своето място и предай нататък!“. Целта й е да обедини потенциала на гражданите, институциите и бизнеса да превърнат пространствата пред домовете и офисите си в по-добро място за живеене. Това може да се случи, ако заедно прегърнем идеята, че само с личния принос на всеки от нас обществото ни ще просперира.

03 май 2022



Подобни