Икономически университет – Варна

10 години Център за изследване и прилагане на нови информационни и комуникационни технологии (ЦИПНИКТ)

На 13.12.2022 г. Центърът за изследване и прилагане на нови информационни и комуникационни технологии (ЦИПНИКТ) към Икономически университет Варна отбеляза 10 години от създаването си.

На специално тържество в галерия "Академика" ръководството на ЦИПНИКТ представи събитията, които до голяма степен определят историята на центъра от създаването на структурата през етапите в нейното развитие до днес.

"Бе засвидетелствана заслужена благодарност към идеите и труда на хората, които дръзнаха да създадат и развият модел на работа, който се отличава съществено от утвърдените модели." сподели ректорът проф. д-р Евгени Станимиров.

Академичното ръководство връчи на директора на ЦИПНИКТ доц. д-р Иван Куюмджиев плакет за принос в историята и дейността на Икономически университет – Варна. 

Гости на събитието бяха членове на академичното ръководство, колеги от административни и други университетски структури, партньори от дирекция "Образование и младежки дейности" към Община Варна и от бизнеса, колеги от катедра "Информатика", студенти от IT Master class, бивши и настоящи служители на ЦИПНИКТ.  

Центърът е създаден с решение на Академичния съвет на 13 декември 2012 г. като елемент от изпълнението на проекта за високотехнологична i-zona, когато ректор е проф. д-р Пламен Илиев. Той приветства идеята на гл. ас. Георги Зеленков  тогава преподавател в катедра “Информатика”, който малко по-късно става първият директор на центъра. Двамата бяха сред специалните гости на събитието и получиха плакет като основатели в знак на признателност към тяхното дело. 

За финал на празника основателите посадиха дръвче в двора на университета, което ще бъде символ на непрестанния растеж на Центъра за изследване и прилагане на нови информационни и комуникационни технологии.

ЦИПНИКТ е в основата на реализацията на:

  • идеята за модерна i-зона на територията на ИУ  Варна;
  • създаването на Тестов център, който спести стотици хиляди човекочасове труд на преподавателите и администрацията във връзка с организацията и провеждането на изпити; 
  • десетки вътрешни софтуерни проекти към момента има реализирани 70 проекта, които автоматизираха административните процес, електронизираха работата на преподавателите и предложиха множество улеснения за студентите по нов и модерен начин;
  • софтуерни проекти за външни възложители, които донесоха значителни инвестиции в университета;
  • проект IT Master Class, който се реализира с подкрепата на бизнеса и даде старт на кариерата на стотици млади специалисти по информационни технологии;
  • Фонд за подпомагане на талантливи студенти, който ежегодно връчва награди на отличили се студенти, които стават годишни лауреати в различни направления;
  • организацията на професионално насочена кръгла маса, която ежегодно събира програмистите, администриращи процеси във висшите училища.

Повече за проектите и инициативите на ЦИПНИКТ можете да научите от страницата в сайта. 

14 дек 2022



Подобни