Икономически университет – Варна

Тържествена промоция на випуск’2023 от Колежа по туризъм към Икономически университет – Варна

Тържествено се дипломираха абсолвентите от випуск’2023 на образователно-квалификационна степен „професионален бакалавър“ в Колежа по туризъм към Икономически университет – Варна. Промоцията се състоя на 29.05.2023 г. в зала „Аула“ в присъствието на много родители и преподаватели. Сред официалните гости бяха министърът на туризма д-р Илин Димитров – възпитаник на колежа и бивш преподавател в него, ректорът на ИУ – Варна проф. д-р Евгени Станимиров, деканът на факултет „Управление“ и бивш директор на Колежа по туризъм проф. д-р Стоян Маринов. Всички те отправиха поздравления към абсолвентите.

В приветствието си проф. Станимиров отправи 34 послания с надежда, че всеки ще си „вземе“ поне 3 от тях. Някои от тях бяха: „Следвайте на работещи правила: Поне в 2/3 от времето работете за себе си; Работете 10000 часа, за да станете майстори в определена област; Обърнете внимание на тези 20% от усилията, времето, нервите, средствата, които генерират 80% от резултата ви! Научете се да правите фини настройки на времето си и да намирате време за себе си и за стойностните за вас неща. Бъдете отговорни към себе си и към другите. Правете нещата както трябва, а не как да е. Научете се, че не е нужно да сте гении достатъчно е да сте добри, открити, откровени, благопристойни. Грижете се за собствения си успех, като работите върху качеството на вашите мисли и поведение. Променяйте света, но преди това подредете собствената си стая, прекопайте собствената си градина, оправете вашата ограда … и след това … отидете и променяйте света!“

„Днес е празник. Ще отправя няколко послания към вас от различните позиции, които съм заемал.“ – обърна се към присъстващите министър Илин Димитров. „Като министър няма как да не се зарадвам от гледката на пълна зала с току-що завършили професионалисти, които са готови да се влеят в българския туризъм. Зала, пълна с усмихнати лица и бъдещето на сектора ни. Всяка година сезонът се смята и обсъжда, постъпленията се калкулират, нощувките се броят, но някак качеството на продукта ни остава тема, за която се говори недостатъчно. Тук вие ще имате този шанс, ще можете да допринесете за най-важното – за една по-висококатегорийна услуга. Пожелавам ви никога да не забравяте, че основната ни мисия е да сме гостоприемни, да правим престоя на гостите ни незабравим. Вие сте посланиците на България и можете да покажете красивото й и усмихнато лице. Работете с гордост в българският туризъм. Той не отстъпва по нищо на световния.
Ще дам малко примери:

  1. На второ място сме в Европа по брой минерални извори и на първо по качество на водата;
  2. На трето място сме по културно наследство;
  3. Във Варна се намира най-старото обработено злато в света;
  4. Пловдив е най-старият жив град в Европа.

По данни на UNWTO ( СОТ) сме на 6-о място в света по възстановяване от Ковид и на 10-о по ръст на постъпленията. Периодът, който са сравнявали, е първото тримесечие на 2023 спрямо 2019 г. Обслужването ни също е на ниво. Вчера бивш студент на колежа – Васил Колев, се завърна с поредното отличие – европейска титла по барманство.
Имаме всички предпоставки да развиваме висококатегориен туризъм и водещите личности в това отношение ще сте вие.“
– каза министър Димитров. Той връчи на директора на Колежа по туризъм доц. д-р Генка Рафаилова почетния знак на Министерството на туризма „Златна роза“.

На тържествената промоция отличниците на випуска получиха почетни грамоти, а според академичната традиция всички дипломирани положиха тържествената клетва за спазване на принципите на Световния кодекс на етиката в туризма.

Колежът по туризъм е основно звено на Икономически университет – Варна. През настоящата 2023 г. се честват 60 години от създаването му. Той е приемник на първото в България висше училище за подготовка на специалисти за индустрията на туризма, хотелиерството, ресторантьорството и свободното време, създадено през 1963 г. и получило обществено признание като Институт по международен туризъм (ИМТ).

Колежът провежда обучение на изпълнителски и средни ръководни кадри по две специалности – „Мениджмънт на туризма и свободното време” и „Мениджмънт на хотели и ресторанти”, със засилено изучаване на два чужди езика и интензивна практическа подготовка. Завършилите получават диплома за „професионален бакалавър”, отговаряща на европейските стандарти за професионално висше образование – 3 години обучение, 180 кредита.

29 май 2023



Подобни