Икономически университет – Варна

Студенти от Икономически университет – Варна взеха участие в пролетното издание на Markstrat Dukenet Challenge

Студенти от Икономически университет – Варна се включиха и в пролетното издание на Markstrat Dukenet Challenge. Във вълнуващата седмица от 8-ми до 12-ти април 2024 г., Avans University of Applied Sciences, Нидерландия беше домакин на едно от най-интензивните и предизвикателни събития в света на мениджмънта и маркетинга - Markstrat Dukenet Challenge.

Markstrat Dukenet Challenge е бизнес симулация, даваща възможност студентите да се потопят в напълно реалната динамика на бизнес средата като се конкурират на пазара с останалите екипи, разработват маркетинг стратегии, анализират пазарните тенденции, вземат стратегически решения в областта на финансите и научноизследователската и развойна дейност (R&D).

В симулацията се включиха близо 120 студента от различни университети. Студентите бяха разделени в общо 6 индустрии от 5 международни екипа с по 4-6 студента.

През периода от 5 дни, участниците преминаха през 10 годишни периода в симулацията, като по този начин разработваха и изпълняваха успешни и иновативни бизнес стратегии. Безспорно, това беше изключително вълнуващо и образователно преживяване за всички! Нашите студенти се класираха на следните позиции в индустриите си:

  • Антония Йотова, Международен бизнес и мениджмънт (англ.ез.) –индустрия Амент – първо място;
  • Надежда Христова, Международен бизнес и мениджмънт (англ.ез.) – индустрия Амун – първо място;
  • Деница Тонева, Международен бизнес и мениджмънт (англ.ез.) – индустрия Акен – второ място;
  • Камелия Христова, Дигитални медии и ПР – индустрия Акен – трето място;
  • Никита Федорченко, Международен бизнес и мениджмънт (англ.ез.) – индустрия Амент – трето място;
  • Сергей Шайнев, Международен бизнес и мениджмънт (англ.ез.) – индустрия Амун – четвърто място;
  • Лариса Диденко, Международен бизнес (англ.ез.) – индустрия Акен – четвърто място;
  • Емануел Тонев, Реклама и медийни комуникации – индустрия Амент – пето място.

Програмата на Markstrat надмина очакванията ми, защото ми даде много повече отколкото можех да си представя. Отидох, за да получа умения в сферата на маркетинга, а всъщност завързах много нови приятелства, научих се да бъда лидер и да работя още по-добре в екип. Може би най-важното на което се научих обаче е, че не е важно дали губиш или печелиш, а какво научаваш в процеса. В началото на състезанието с екипа ми печелихме и се фокусирахме върху това как да печелим и в следващите рундове. Когато започнахме да губим разбрахме, че е важно да знаем както защо сме били печеливши, така и защо сега губим. И това всъщност ни научи на много по-ценни неща, които нямаше да достигнем, ако бяхме останали първи.
 

Камелия Христова, специалност "Дигитални медии и ПР", май 2024

09 май 2024



Подобни