Икономически университет – Варна

Поставихме началото на UEVA Startup Initiative

Стартъп програмата на Бизнес акселератора на ИУ – Варна започна. 10 студентски бизнес идеи ще се съревновават за наградите на нашите партньори. Стартъп програмата на UEVA е разработена по успешния модел на международната предприемаческа мрежа Start for Future, подкрепена от Европейския институт за иновации и технологии.

Участниците ще преминат през две обучителни фази, в които ще разработят бизнес канава на идеята си и ще положат първите практически стъпки за нейната реализация по отношение на сформиране на екип, прототипиране, проучване на пазари, финансиране и др.

В края на първа фаза през м. февруари 2023 г. екипите ще представят своя прогрес пред жури с експерти от бизнес партньорите, а за призовите места е предвиден безплатен международен тренинг по бизнес симулации.

На големия финал през м. май 2023 г. най-добре развилите се идеи ще се състезават за наградния фонд на програмата, предоставен от нашите партньори.

В помощ на всеки екип ще бъдат компетентни ментори – вътрешни в лицето на преподаватели от ИУ – Варна, и външни ментори, осигурени от компаниите, които подкрепят UEVA Startup Initiative.

Партньорите на стартъп програмата са ИКТ Клъстер – Варна, Уча.се, Шопметрикс Европа, СИС Технология, Юникорн Системс, фондация Смарт Варна, Алтскейл България, Адастра България, Темпус 2000, Ардес ИТ, Космос Трейс.

Събитието беше открито от ректора на ИУ – Варна професор д-р Евгени Станимиров, координатора на UEVA гл. ас. д-р Петър Петров и директора на ЦКПМ Ивелина Тодорова-Янкова. Професор Станимиров акцентира върху значимостта на насърчаването на предприемачески дух у студентите и изграждането на стимулираща предприемаческа екосистема в тясно партньорство с бизнеса, и пожела успех на участниците.

Студентските екипи представиха своите бизнес идеи в областта на кръговата икономика, изкуствения интелект, градската мобилност, здравословния начин на живот и др.

По време на откриването участниците имаха възможността да почерпят от богатия опит на Уча.се, които представиха първата тема от програмата: "Как да изясним бизнес идеята си?". С много примери и интерактивно представяне на съдържанието лекторите от Уча.се успяха да предложат ценни насоки за първите стъпки в развитието на бизнес идея. Атрактивната демонстрация на техники за валидиране на идеята въвлече всички участници в интригуваща и ползотворна дискусия.

В края на събитието екипите се запознаха със своите ментори, които им помогнаха заедно да начертаят първата скица на своя план за успех.

Това им пожелаваме и ние - дръзновение и успех в реализация на амбициозните идеи, с които се включиха в UEVA Startup Initiative!

Ако и ти проявяваш интерес към програмата, следи сайта на ИУ - Варна, защото ще започнем новата година с нови възможности.

За повече информация:
гл. ас. д-р Петър Петров – координатор на UEVA
ueva@ue-varna.bg

19 дек 2022



Подобни