Икономически университет – Варна

Обучение "Защита на личните данни в сферата на висшето образование" за членове на академичния състав и служители на ИУ – Варна

Бързото технологично развитие и глобализацията в комуникацията поставят нови предизвикателства пред защитата на личните данни във сферата на висшето образование предвид на това, че висшите училища обработват голям обем от лични данни на обучаеми, служители и преподаватели,  което изправя пред сериозно предизвикателство тяхната защита, особено при настъпилата епидемиологична обстановка в страната. В тази връзка осезаема е нуждата от запознаване и разясняване на преподаватели и служители относно обработването на личните данни и тяхната защитата при осъществяване на образователния процес. Това провокира организирането на обучение сред преподавателите и служителите на ИУ – Варна, което се проведе днес 31.03.2022 г. чрез онлайн конферентна връзка. Експертите - Олга Александрова и Любомир Грънчаров от Дирекция „Правно-нормативна и международна дейност” към Комисия за защита на личните данни представиха пред аудиторията материя посветена на „Защита на личните данни в сферата на висшето образование“. В обучението взеха участие общо 85 преподаватели и служители от ИУ – Варна.

Гост-лекторите запознаха обучаемите с основните моменти от законодателството за защита на личните данни, а именно: основни понятия като лични данни, администратор/обработващ на лични данни, обработване на лични данни, регистър с лични данни и др., съдържащи се в Регламент 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета; обхват и действие на Регламента; принципи и условия за допустимост на обработването на личните данни; различни разпоредби на специалното законодателство, свързани с обработването на данните. Обсъдени бяха редица въпроси и специфични казуси, свързани с обработването на личните данни и тяхната защита в сферата на висшето образование.

Обучението е част от инициативите по Договор за сътрудничество между ИУ – Варна и КЗЛД.

01 апр 2022



Подобни