Икономически университет – Варна

Дискусия „БГ туризъм – лято 2022“, организирана от Българската телеграфна агенция в партньорство с Икономически университет – Варна

Дискусия „БГ туризъм – лято 2022“, организирана от Българската телеграфна агенция (БТА) в партньорство с Икономически университет – Варна, се проведе на 6.06.2022 г. в Националния пресклуб на БТА във Варна. Във форума участваха министърът на туризма Христо Проданов, председателят на Парламентарната комисия по туризъм д-р Илин Димитров, ректорът на Икономически университет – Варна проф. д-р Евгени Станимиров, областният управител на Варненска област Благомир Коцев, генералният директор на БНР Милен Митев,  ръководители на браншови организации в сектора и курортните комплекси по Северното Черноморие, представители на общини и на неправителствения сектор. Те обсъдихо перспективите пред българския туризъм през летния сезон. Модератор на дискусията беше генералният директор на БТА Кирил Вълчев.

„България е златна“ беше едно от посланията на форума. Златна е, не само защото тук е открито най-старото обработено злато в света, а и защото на един хвърлей място са концентрирани толкова природни и културни феномени. Независимо от дискутираните възможности за оптимизация в бранша, всички участници се обединиха около разбирането, че има належаща нужда от позитивни послания за предлагания туристически продукт. Туристите обичат да се забавляват и за тях най-доброто място за почивка е там, където има и забавления.

Министър Проданов обобщи, че е добре като приоритет да се изведе здравният и СПА туризъм, защото даденостите за него са равномерно разпределени в страната, не се влияе от времето, свързан е със здравето.

Тази година важното послание за летния туристически сезон в България е „Safe” (безопасно), заяви генералният директор на БТА Кирил Вълчев в заключение на дискусията. България е безопасно място – и военно, и здравословно, допълни той. „Safe” носи идеята за здравето като грижа за него, особено на фона на коронавирусната пандемия, каза още генералният директор на БТА. По думите му България може да се рекламира и като страната на вечния празник. Най-хубавото място на света е, където има празник, коментира Вълчев. Според него е редно още отсега да започне подготовката на календара с фестивалите за следващата година. Посланието ни може да бъде, че когато и да дойдеш в България, ще попаднеш на фестивал. При нас е вечен фестивал – това е нещо различно и то си става слоган – „life and health“, добави още Вълчев. От своя страна проф. д-р Евгени Станимиров заяви, че конотацията трябва да е позитивна. Това, което си пожелаваме по принцип българите – да си жив и здрав, означава да си в духовна и физическа кондиция, коментира той. 

Проф. Станимиров добави, че заедно със здравния туризъм трябва да се погрижим и за инфраструктурата, за да може да се задвижат и другите видове туризъм. Важно е да говорим с глаголи, а не само с прилагателни, каза в заключение ректорът на Икономически университет – Варна и допълни, че здравният и СПА туризъм трябва да се комбинират с културно-познавателен туризъм, за да се съчетаят духовната и физическата кондиция.

Дискусията „БГ туризъм – лято 2022“ във Варна поставя началото на новата инициатива на БТА за провеждане на форуми два пъти всяка година в началото на летния и зимния туристически сезони.  На тези срещи ще бъдат обсъждани посланията при представянето на България с представители на държавни и общински институции, бизнеса, неправителствени организации, учени и експерти. 

06 юни 2022



Подобни