Икономически университет – Варна

Брифинг относно влиянието на Китай в България

Представители на отдел „Международно сътрудничество“ на Икономически университет – Варна взеха участие в затворен брифинг, организиран от Софийския офис на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП), на тема „Влиянието на Китай в България на национално и местно ниво“.

На брифинга беше представен докладът „Да разцъфтят хиляди контакти: Как Китай се съревновава за влияние в България“, изготвен от Владимир Шопов, политолог и гост-изследовател в ЕСВП, който през изминалата година е изследвал усилията на Пекин да се позиционира в България. Фокус на доклада е китайското присъствие в България на местно ниво в сфери като икономика, култура, образование, инфраструктура, туризъм и др.

Брифингът, в който взеха участие представители на публични местни институции, университети и бизнес асоциации от страната, се проведе на 27 април 2022 г. В сферата на образованието бе застъпена темата за набирането на чуждестранни студенти от Китай за обучение в български университети, като Евгени Райчев, ръководител на отдел „МС“ на ИУ – Варна, сподели опита на университета в тази област.

03 май 2022



Подобни