Икономически университет – Варна

Бившият кмет на Рим проф. Игнацио Марино взе участие в международната седмица на ИУ – Варна

Бившият кмет на Рим проф. Игнацио Марино се включи онлайн като панелист по време на международната седмица по програма "Еразъм+",  която отдел „Международно сътрудничество“ на ИУ – Варна организира от 3-ти до 7-ми юли 2023 г.

Той представи университета „Томас Джеферсън“ (САЩ) и акцентира върху успешните модели на сътрудничество с европейски университети. Проф. Марино подчерта, че американските университети са отворени за сътрудничество с други висши училища от Европа и света.

Проф. Игнацио Марино притежава впечатляваща автобиография, като той е един от най-изтъкнатите специалисти в областта на трансплантологията в света. Той е известен с това, че е първият лекар в Италия, който е трансплантирал орган на HIV позитивен.

Проф. Марино е член на борда на едни от най-известните университети и болници по света - Питсбърг, Филаделфия, Ню Йорк (САЩ), Рим, Палермо (Италия) и др.

В периода от 2006 г. до 2013 г., проф. Игнацио Марино е сенатор в горната камара на италианския парламент, а от 2013 г. до 2015 г. е кмет на Рим. В края на сесията проф. Марино благодари на Икономически университет – Варна за поканата и предоставената възможност да се включи в събитието.

Заедно с проф. Марино, сесия изнесе и доц. д-р Емилия Занкина, която представи възможностите за обучение във Филаделфия, САЩ. Тя подчерта, че университетите в този щат са водещи висши училища в световен мащаб и внимателно подбират партньорите си от други страни. Въпреки това те са все по-отворени към идеята да разширяват сътрудничеството в някои научни области с университети от други страни.

За пример в тази посока бе даден университета „Темпъл“, който разполага с филиали на три континента и има над 400 международни договора за сътрудничество с чуждестранни висши училища и организации.

Доц. Занкина е учен в областта на политическите науки и международните отношения, зам.-ректор по международната дейност на американския университет Темпъл и декан на филиала в Рим, Италия.

Участието на проф. Марино и доц. Занкина се осъществи чрез подкрепата на посолството на САЩ в България.

10 юли 2023



Подобни