Икономически университет – Варна

Акция по кръводаряване за всички студенти, преподаватели и служители

Икономически университет – Варна ще се включи в акция по кръводаряване с цел да бъдат обезпечени с кръв и кръвни продукти потребностите на пациентите на лечебни заведения от област Варна. Кампанията ще се проведе на 8.11.2023 г. (сряда) от 9:00 ч. до 12:30 ч. в основна сграда на Икономически университет – Варна. В акцията могат да се включат всички студенти, преподаватели и служители.

Предварително записване не е необходимо. Моля, носете лични карти!

За допълнителна информация:
Яна Василева
Телефон: 0897 900 891


На всеки кръводарител ще бъде предоставена подкрепително-тонизираща храна в размер на 8 лева и служебна бележка за ползване на отпуск по чл. 157 от КТ. 


Кой може да дарява кръв?

Всички хора на възраст от 18 до 65 години, които тежат повече от 50 кг.и които са здрави, не приемат никакви медикаменти, и за които лекар прецени, че кръводаряването не застрашава здравето му. Тези, които имат татуировки, е нужно да знаят, че трябва да са изминали повече от 6 месеца от последното им татуиране. Мъжете могат да даряват кръв 5 пъти в една календарна година, а жените – 4 пъти, като интервалът между две кръводарявания трябва да бъде минимум 2 месеца.

Как да се подготвим за кръводаряването?

Кръводаряването не трябва да се извършва на гладно. Задължително условие е приемането на достатъчно количество течности, най-вече вода. Кръводарителя трябва да е здрав и отпочинал.

25 окт 2023



Подобни