Икономически университет – Варна

Акция по кръводаряване за всички студенти, преподаватели и служители

Икономически университет – Варна ще се включи в акция по кръводаряване с цел да бъдат обезпечени с кръв и кръвни продукти потребностите на пациентите на лечебни заведения от област Варна. Кампанията ще се проведе на 28.03.2023 г. (вторник) от 10:00 ч. до 14:00 ч. в зала 2 на Спортния комплекс, намиращ се в основна сграда на Икономически университет – Варна. В акцията могат да се включат всички студенти, преподаватели и служители.

Предварително записване не е необходимо.

За допълнителна информация:
Яна Василева
Телефон: 0897 900 891


На всеки кръводарител ще бъде предоставена подкрепително-тонизираща храна в размер на 8 лева и служебна бележка за ползване на отпуск по чл. 157 от КТ. 


Кой може да дарява кръв?

Всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години, за когото лекар прецени, че кръводаряването не застрашава здравето му и дарената от него кръв е безопасна за болните, които се нуждаят от нея, може да стане дарител. 
Мъжете могат да даряват кръв 5 пъти в рамките на една календарна година, а жените – 4 пъти, като интервалът между две кръводарявания трябва да бъде минимум 2 месеца.

Как да се подготвим за кръводаряването?

Два-три дни преди акта на кръводаряване човек трябва да се храни редовно и разнообразно – това заздравява силите на организма и повишава качеството на кръвта. Кръводаряването не трябва да се извършва на гладно. Кръводарителя трябва да е сигурен, че е здрав и отпочинал. След кръводаряването се приемат повече калорични течности и храни.

За колко време се възстановява кръвта?

Количествено кръвта се възстановява за около едно денонощие, а качествено – за 3-4 седмици.

15 мар 2023



Подобни