Икономически университет – Варна

"В мое лице имате приятел в Брюксел", каза комисар Кристалина Георгиева

В рамките на официалната програма по откриване на учебната година в първото висше икономическо училище в България с 92-годишна история комисар Кристалина Георгиева изнесе лекция, темата на която бе как държавите във и извън ЕС могат и подготвени ли са да се справят с бедствия, водещи след себе си кризи - хуманитарни и икономически. От думите й стана ясно, че в началото на 2014 година предстои да бъде открита инициативата "Европейски доброволци на помощ". Тя покани студентите да се включат в проекта и припомни, че и днес те имат възможност да участват на терен в хуманитарни мисии в различни точки на света, стига да имат желание за това. "Вие сте бъдещи икономисти. Затова ще ви кажа , че 1 лев превенция срещу кризи спестява от 4 до 7 лева, необходими за предотвратяването на щетите от природни стихии. Европа не е имунизирана срещу природни бедствия. През последните 10 години 100 хиляди души са загинали, а средствата за преодоляване на последвали щети се равняват на 150 милиарда евро". На финала на лекцията комисар Георгиева се обърна към студентите в Аулата на университета с думите: "Това, което днес говоря пред вас, сигурна съм ще интегрирате във вашето бъдеще. И зная, че ще бъдете онова поколение, подготвено да се справя с кризата. Бъдете смели, но най-вече живейте всяка минута от годините в университета. Това е прекрасно време и като всяко минало след години, знайте че то няма да се върне".

Ректорът, проф. Пламен Илиев, връчи на еврокомисар Кристалина Георгиева бронзова пластика, символ на българската държавност. Тя е изработена от варненския скулптор Николай Нинов и е вдъхновена от сребърна скулптура - Орелът на Хан Аспарух в оригинален размер. Това е единствената фигура на орел с човешки очи, с монограм "Еспор"-Аспарух.

Днес официалното откриване на учебната година в Икономически университет – Варна беше уважено още от евродепутата Андрей Ковачев, от кмета на Варна Кирил Йорданов, от областния управител Данчо Симеонов и от Варненски и Великопреславски митрополит Кирил. Всички те получиха специален плакет със знака на университета като знак на уважение и признателност за подкрепата на тези институции през годините в сътрудничеството с Икономически университет – Варна. Празникът беше уважен също от депутати, ректори на висши училища във Варна, почетни консули и от бизнеса. Поздравителни адреси пристигнаха от Министерство на образованието и науката, от Медицински университет – Варна и ВВМУ "Н.Й.Вапцаров", също от Националното представителство на студентските съвети в България. Всички официални гости пожелаха на студентите смелост и обещаха подкрепа в развитието на кадрите чрез сътрудничество в името на предприемчивостта на младите хора.

През учебната 2012/2013 година първокурсниците бакалаври в ИУ – Варна са 2748. Магистрите - новоприетите заедно с продължаващите обучението си през 2012/2013 учебна година са 2500.

Учебната година в Икономически университет – Варна започна с реализацията на няколко ключови проекта за подобряване на материалната база, общата стойност на които е приблизително 2, 5 млн. лева собствени средства на университета.

- 700 хиляди лева са вложени в мащабен ремонт на двете най-големи зали в основната сграда на бул. "Княз Борис I".

- От тази есен ще бъде организирано бързо хранене във Втори корпус след ремонт на съществуващ кухненски блок, дейностите по който възлизат на близо 800 хиляди лева.

- Малко над 1 млн. лева е инвестицията в цялостната модернизация на Спортния комплекс. В момента там се извършват довършителни работи. Очаква се часовете по спорт да започнат през следващия месец. С ремонта и с новото оборудване на баскетболната зала са изпълнени всички изисквания на Българската федерация по баскетбол за провеждане на национални срещи. Преди началото на новата учебна година беше учреден Спортен клуб към Икономически университет – Варна, който ще работи за членство на университета в Националната баскетболна лига. Амбицията е мъжкият отбор на ИУ-Варна да завоюва челно място на първия полусезон в държавното първенство по баскетбол в А група мъже.

 "Впечатлена съм какво и колко много е направено в Икономически университет – Варна по време на криза, мога да си представя какво предстои след излизането от кризата". С тези думи Кристалина Георгиева - европейски комисар за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи - коментира инвестиционните проекти, реализирани в университета преди началото на новата академична година. Комисар Георгиева беше на визита във Варна по повод откриването на учебната година в Икономически университет – Варна. Празникът беше отбелязан с тържествена церемония и концерт с участие на студенти.

В приветственото си слово ректорът на висшето училище, проф. д-р Пламен Илиев, се обърна към студентите с думите: "През следващите години ще бъдете свидетели на редица промени, в основата на които е убеждението ни, че университетът е на младите хора – място,  където те откриват своите възможности. Няма значение колко големи или колко малки са тези възможности. Знаете,  важно е не колко много ще работите занапред, по-важно е колко добре. Работете с енергия. Бъдете предприемчиви и иновативни”.

21 сеп 2012



Подобни