Икономически университет – Варна

Успешно представяне на студенти на ИУ – Варна в Dukenet Winter Markstrat Challenge 2024

Markstrat Dukenet Challenge е интензивно състезание, което се провежда с помощта на бизнес симулацията Markstrat. Участниците се изправят пред предизвикателството да управляват виртуални компании в динамична и конкурентна бизнес среда. Състезателите трябва да разработват маркетинг стратегии, да анализират пазарните тенденции и да вземат стратегически решения в областта на финансите и научноизследователската и развойна дейност (R&D).

Участниците бяха разделени на 10 международни екипа с по 3-4 човека в екип. 5 екипа се състезават в индустрия "Aqua" и 5 в индустрия "Black".

В рамките на 5 дни участниците изминаха през 10 периода в симулацията (1 период се равнява на една година). През този процес, те се изправиха пред предизвикателството да управляват ресурсите на своите виртуални компании с цел постигане на успешни и иновативни бизнес стратегии. В реално време те преживяха влиянието на своите решения върху пазарната динамика и се съревноваваха с другите участници за доминираща.

Българската делегация се справи достойно на симулацията. Въпреки, че се състоя от само 5 студенти, всички успяха да се наредят на челни позиции.

Следва по индустрии:

AQUA:

1-во място - Алекс Йотов (Курс 4, Дигитални медии и ПР)
2-ро място - Димитър Димитров (Магистър, Международен туристически бизнес)

BLACK:

1-во място - Октай Ахмедов (Курс 3, Маркетинг)
2-ро място - Симона Петрова (Курс 2, Международен бизнес)
3-то място - Ксения Афанасиева (Курс 2, Международен бизнес)

Мнението на участниците в програмата е от основно значение за измерване на нейния успех и важност, а ето какво казват нашите студенти:

Престоят ми в Букурещ беше изключително вълнуващ и интересен. Имах възможност да се запозная с хора от разнообразни държави и да опозная по-добре различните култури. Програмата, макар и едноседмична, ще остане един приятен и незабравим спомен за цял
живот и се надявам скоро да повторя това преживяване! :)
 

Симона Петрова, специалност "Международен бизнес", 2 курс

Състезанието беше много динамично и със сигурност не е лесно. Но това, което се случи при всички екипи е, че всички успяха да се ориентират бързо и тогава започна ожесточената конкуренция. Тайната на нашия успех беше работата в екип. В началото имаше известни трудности, но си създадохме правила в екипа, които да следваме, за да може всички членове да бъдат изслушвани. И ето, че проработи - взехме златото! Определено това състезание ме научи на много неща в бизнеса и беше толкова приятно най-после да видя и усетя какво се случва след като вземаш бизнес решения.
Такъв тип практически насочен софтуер трябва да стане задължителна част от обучението на бизнес специалистите!
 

Алекс Йотов, специалност "Дигитални медии и ПР", 4 курс

Markstrat е незабравимо преживяване, достъпно за всеки студент, който има желание не само да провери знанията си в областта на маркетинга, а и да научи много ново, да развие комуникационни и лидерските си способности. За мен се оказа голяма изненада, че на организаторите им беше важно да има разбирателство помежду колегите в екипа. Искам да спомена, че екипът ми губеше през цялото време, но дори това не ни спра да бъдем позитивни. Организаторите ни оказваха моралната подкрепа, което лично на мен ми даде повече, отколкото би ми дало първото място в състезанието. Този опит и това преживяване наистина ми помогнаха да науча за слабите и силните ми страни като личност, да се задълбоча в света на бизнес среда, да се запозная с много нови и различни хора от много държави, както и да науча за техните култури. Ако ме питат дали бих променила тази прекарана седмица като участник на състезанието за това да остана в зоната си на комфорт, със сигурност щях да кажа - "Никога!". Много ви благодаря, д-р Петров, че ме надъхахте да отида там! Благодаря на и организаторите, подкрепящи ни цялата седмица!
 

Ксения Афанасева, специалност "Международен бизнес", 2 курс

Ако имаше една дума, с която бих описал участието си в състезанието Markstrat, то тя е: умопомрачително. Благодарение на състезанието успях да науча и подобря знанията си за управлението на проекти и продукти, изготвянето на стратегии, анализирането на голямо количество информация и данни, маркетинговия микс, управлението на времето и работата в екип. Имах късмета да съм в един от най-добрите и готини екипи! С общи усилия и много препятствия успяхме да извоюваме първото място. Благодаря на ИУ-Варна за възможността да участвам в състезанието; на всички учители и тютори за помощта и обратната връзка; на екипа ми за разбирателството и вярата им в мен. И един съвет към бъдещите състезатели: прочетете наръчника.
 

Октай Ахмедов, специалност "Маркетинг", 3 курс

Следете инициативите на UEVA – подготвили сме ви още подобни възможности!

13 фев 2024



Подобни