Икономически университет – Варна

Успешно представяне на студенти на ИУ – Варна в Dukenet Spring Markstrat Challenge 2023

Бизнес акселераторът на Икономически университет – Варна (UEVA) се включи като партньор в Dukenet Markstrat Challenge – интензивна обучителна програма с над 10-годишна история, която събира участници от университетите в рамките на международната мрежа Dukenet. Студентите работят в международни екипи за пазарния успех на своята компания в симулационния софтуер Markstrat – световно признат лидер в обучението чрез практика в областта на маркетинга.

UEVA осигури възможност за участие на три екипа от своята стартъп програма, заели призови места по време на междинното оценяване през м. февруари, както и на трима допълнително селектирани участници. В нашата делегация се включиха 9 студенти от ИУ – Варна (четирима от специалност „Мениджмънт“, и по един от специалностите МИО, „Международен бизнес (с преподаване на английски език)“, „Дигитални медии и ПР“, „Корпоративен бизнес и управление“ и „Мобилни и уеб технологии“) и един докторант от ТУ – София. Нашите участници се представиха отлично, като трима взеха златни медали със своите екипи (Йоана Михайлова – 3 курс, Мениджмънт, Ангел Прокопов – 5 курс, Мобилни и уеб технологии, и Олчай Юсуф – 3 курс, МИО), един сребърен (Красимир Вачев, докторант, ТУ – София) и шест бронзови (Айлин Емел, Радина Колева и Мариана Панева от спец. „Мениджмънт“, Ивайло Петров от спец. КБУ, Валентина Събева от спец. МБ (АЕ) и Мая Вълчанова от спец. ДМПР). В рамките на една седмица нашите представители имаха възможност да покажат своите знания и да натрупат безценен опит в работата в международен екип, анализа на пазари и разработването на маркетингови стратегии заедно с още 80 студенти от 8 университета.

Събитието беше реализирано със съдействието на 21 инструктори (сред които и гл. ас. д-р Петър Петров като координатор на бизнес акселератора на ИУ – Варна), които участваха като ментори на студентските екипи, членове на комисиите по оценяване и технически експерти в работата със симулационния софтуер и организационните дейности. В рамките на обучението се проведе и международна културна програма, на която нашите студенти представиха по превъзходен начин българската култура.

Духът на тази инициатива може да бъде уловен най-добре в мнението на нашите участници:

Идеална възможност да приложиш икономическите си познания в практика и да проследиш резултата от взетите от теб решения. Отидох с цел да упражня уменията си по маркетинг, а като президент на моя екип “Sarel” се върнах с много опит в мениджмънта. Никога няма да забравя комплимента на Т. Перло и ценните управленски съвети, които ми даде в личен разговор след презентацията пред индустрията.

Айлин Емел

Участието в програма Markstrat беше интересно и полезно. Всеки се сблъска с различни предизвикателства и видяхме на практика всичко, което учим на теория в университета. С полезното имаше и приятни забавления, нови запознанства и нови знания. Беше готино!

Йоана Михайлова

За мен това беше приятно изживяване, запознанства с нови хора от различни култури и най-вече имаш възможност да създадеш „мрежа“ от нови приятели. Препоръчвам на всеки студент да се възползва от възможностите по програма Еразъм+, изживяването си заслужава, както и емоциите, които той ще изпита.“ 

Ангел Прокопов

За мен Markstrat Challenge 2023 бе едно невероятно преживяване и същевременно уникална възможност. Освен да се приложи наученото дотук, много ценна бе възможността за обогатяване с много нови знания, свързани с икономиката и анализа на голям обем от данни. Към тях може да се прибавят и някои меки умения като комуникация, работата в екип, вземането на решение, разпределянето на задачи, ръководене и презентиране пред аудитория. Още повече, че когато в твоя екип има хора от различни страни, можеш да се сравниш с тях, да опознаеш различната култура и да си вземеш нещо за себе си, което ще ти остане за цял живот. А защо не и да завържеш приятелства, които да устоят на тежестта на времето.

Красимир Вачев

Следете инициативите на UEVA – подготвили сме ви още подобни възможности!

07 юли 2023



Подобни