Икономически университет – Варна

Учреди се Алианс за сътрудничество и партньорство на университетите от Северна България

Ректорите на 14 висши училища, сред които Икономически университет – Варна, се обединиха около предложението на Русенския университет „Ангел Кънчев“ и на 15 юли 2020 г., в гр. Русе подписаха Меморандум за създаване на Алианс за сътрудничество и партньорство на университетите от Северна България (АУСБ). Председателството ще е на ротационен принцип, като Русенският университет „Ангел Кънчев“ поема първото, а Икономически университет – Варна ще бъде координатор на Алианса от месец октомври 2020 г. АУСБ ще осъществява своята дейност с подкрепата на Министерството на образованието и науката и Съвета на ректорите в България.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев се включи в срещата онлайн и подчерта важната роля на междууниверситетското сътрудничество и връзката наука – бизнес. Според него създаването на АУСБ е предпоставка за развитието на висшите училища. Галина Дреновска – директор на дирекция „Висше образование“ в МОН,  поздрави присъстващите представители на академичните ръководства за партньорската инициатива.

Сред основанията за създаването на АУСБ са:

  • Стратегията за развитие на висшето образование в България до 2030 година, новите държавни политики за развитие на университетите, както и заложените дългосрочни цели за междууниверситетска интеграция и съвместни академични дейности, които изискват общи действия и обединяване на усилията за консолидация на университетските академични общности около единни приоритети и социално отговорни решения за по-доброто бъдеще на висшето образование в България.
  • Динамично променящата се среда за развитие на висшето образование в България, както и необходимостта да се отговори на високи европейски и световни стандарти на конкурентния пазар на образователни услуги стимулират търсенето на иновативни подходи и дават тласък на идеята и инициативата за създаване на АУСБ.

АУСБ се създава като колективна платформа за споделяне на общи стратегически цели и иницииране на общи действия за тяхното постигане с оглед развитието и повишаване конкурентоспособността както на включените в Алианса висши училища от Северна България, така и на системата за висше образование в България и Европа.

АУСБ е обединение на различни по профил автономни академични институции, които се стремят към върхови научни изследвания, осигуряват широк спектър от квалификации и насърчават мобилността на преподаватели, докторанти и студенти.

15 юли 2020



Подобни