Икономически университет – Варна

Ректорът на Икономически университет – Варна проведе официална среща с Н.Пр. Йорам Елрон, посланик на Държавата Израел в България

На срещата на 24 юни 2021 г. с академичното ръководство на университета присъства и проф. д-р Красимир Методиев, почетен консул на Държавата Израел в България.

По време на срещата ректорът разказа за историята и постиженията на университета, процесите на дигитализация и развитие на предприемачеството, както и бъдещите инвестиционни проекти на учебното заведение.  Бяха обсъдени теми и изразено желание за задълбочаване на сътрудничеството между Икономически университет – Варна и университети партньори в Израел, включително за разработване и развитие на идеи по проекти в сферите на образованието и високите технологии, обмен и обучение на студенти и преподаватели. Фокусът на разговора беше насочен към бъдещо осъществяване на договорни отношения и ефективно приятелство.

„Разбирам, че университета осъществява смесица от академични постижения, теоритични изследвания и приложими дейности в практиката и по този начин създавате пробиви в академичната сфера. Имаме възможност да работим съвместно на различни нива и в областта на множество проекти за млади предприемачи, например, такива в рамките на програма „Хоризонт Европа“ на Европейския съюз в областта на научните изследвания и иновациите“. С тези думи  Н.Пр. Йорам Елрон заяви готовността си за сътрудничество и подкрепа при реализиране на бъдещи инициативи и отправи топли думи на благодарност към академичното ръководство на ИУ–Варна.

Ректорът проф. д-р Евгени Станимиров предостави на госта почетната книга на университета за отправяне на послание и връчи почетния плакет - символ на Икономически университет - Варна.

След срещата с ръководството посланик Йорам Елрон изнесе лекция на английски език пред студенти, на тема: “Overview of the bilateral relations between Israel and Bulgaria and Geopolitics of Israel in the Middle East” /„Преглед на двустранните отношения между Израел и България и геополитиката на Израел в Близкия изток“/.

Срещата в зала 1 на университета продължи като дискусия-разговор, в която посланикът отговори на въпроси на студенти и преподаватели по теми, свързани с постиженията на Израел в областта на научните технологии, туризма и бизнеса.

24 юни 2021



Подобни