Икономически университет – Варна

Практическо лабораторно упражнение с участие на представители от фирма "ГЕЯ-99" град Варна

На 26 март 2024 г. по време на лабораторните упражнения по дисциплината „Стокознание на храните от растителен произход“ студенти от IV курс, специалност „Стокознание и митническа дейност“ при ИУ – Варна, с ръководител доц. д-р Събка Пашова посрещнаха, в учебната лаборатория към катедра „Стокознание“ при ИУ – Варна, представителите на фирма „ГЕЯ ’99“ - Варна - частна компания, основана през 1999 г. с предмет на дейност: търговия с лабораторно оборудване, реактиви и стъклария, предлагане на експертна дейност в цялостното оборудване на лаборатории по класическите методи за анализ на стоките.

По време на лабораторното упражнение на тема „Изследване качеството на брашно“ беше представено последно поколение NIR експресен анализатор модел SupNIR 2720 за определяне на различни количествени показатели, на различни по вид проби от зърнени и маслодайни култури, брашна, силаж, сено, шрот, експелер, цяло слънчогледово семе, комбиниран фураж и много други продукти. Предимства на Експресен NIR анализатор модел SupNIR 2720 са: Бързина: 6-секунден анализ на всички видове проби.; Висока производителност: висока точност, повторяемост, стабилност и надеждност.; Пробата е поставена в паничка, която се върти хоризонтално и лъч светлина сканира пробата на 10 места (10 сканирания), след което резултатът се осреднява.; Пробата не преминава физически през уреда, което предотвратява замърсяване на апарата и необходимост от периодично отваряне и почистване.; Уредът работи със софтуер, изнесен на лаптоп, което позволява визуализация на множество калибровки и показатели; дава възможност за записване на резултатите с помощта на букви/цифри с неограничена памет за запис на резултатите, лесно прехвърляне на данни и тяхната статистическа обработка без затрудняване на работата на детектора в уреда.

Експресният анализатор намира приложение за бързо изследване на входящата суровина, междинните и крайни продукти на входа на базите за съхранение на зърнени храни, мелниците и др. Определени бяха следните показатели: протеин, влага, глутен, водна абсорбция и пепелно съдържание на различни зърнени храни и брашна. В проведените демонстрации и анализ на различни проби се включиха студенти в подготовката, пускането на пробите и отчитането на резултатите. Резултати за отделните показатели, получени от експресния анализатор, бяха допълнени към тези, които студентите изчислиха в хода на самостоятелната работа, като резултат от прилагането на класическите методи за анализ на различни видове и типове брашна.

В края на посещението г-жа Стилияна Ялъмова сподели своята удовлетвореност от съвместната работа със студентите и отправи покана към тях да посетят специализирания офис на фирма „Гея 99“ в град Варна. След това преподавателят по дисциплината благодари на г-жа Йорданова и г-жа Ялъмова за проявената отзивчивост, желание за предоставяне на практически опит и възможността студентите да работят с последното най-ново поколение апарат за експресен анализ на зърнени храни и брашно. Това даде възможност за ползотворно провеждане на практическото лабораторно занятие, придобиване от студентите на опит, знания и умения, необходими за тяхната успешна реализация и утвърждаване на връзката университет (учебен процес) – бизнес.

Организатор:
доц. д-р Събка Пашова, титуляр на дисциплината „Стокознание на храните от растителен произход“

28 мар 2024



Подобни