Икономически университет – Варна

Посланикът на Франция Н.Пр. Флоранс Робин посети ИУ – Варна

Посланикът на Франция Н.пр. Флоранс Робин на 5.12.2019 г. посети Икономически университет – Варна и се срещна с академичното ръководство. Тя бе придружена от Ива Дикова – аташе по сътрудничество във Френския културен институт в България. Ректорът проф. д-р Евгени Станимиров ги запозна със стратегията за развитие и приоритетните дейности на висшето училище като предприемачески ориентирана, социално отговорна образователна институция, отворена към процесите на интернационализация, сред които е и инициативата на Европейската комисия „Европейски университети“. В контекста на взаимодействието на ИУ – Варна със средното образование и бизнеса бяха обсъдени идеи за бъдещи съвместни дейности със училища с обучение на френски език, както партньорски взаимоотношения с университети във Франция.

Н.Пр. Флоранс Робин изрази задоволството си, че се намира в един от най-големите университети в България, който има европейски измерения. Тя декларира приоритентото си отношение към инициативата „Европейски университети“ и заяви готовност за съдействие на Икономически университет – Варна при кандидатстване по проектите за създаване на мрежа от висши училища, оценявайки го като една от потенциалните водещи български организации в този процес.

Н. Пр. Робин сподели, че за нея темата за висшето образование е особено близка, защото преди да дебютира в дипломацията с назначението си в София в продължение на две години е била ректор на академията на Нанси-Мец. Оглавявала е и академиите в Гвиана, Руан и Кретьой. Била е преподавател по физика и висш ръководител в образованието. Три години е работила като генерален директор, отговарящ за училищното образование във Франция, като е първата жена, назначена на този пост. В периода между 2004 и 2009 г. е главен инспектор за националното образование. Завършила е физика в Кашан, има докторат по епистемология и история на науките от Университета “Дени Дидро” – Париж VII.

В края на срещата Н.пр. Флоранс Робин написа в почетната книга на ИУ – Варна своето послание по повод предстоящата 100-годишнина на първото висше икономическо училище в България.

05 дек 2019



Подобни