Икономически университет – Варна

Пилотно издание на формат Career Day от програмата foodeducators се проведе в Корпус 2 на Икономически университет-Варна

На 09 декември 2024 г. в зала 2-131, Корпус 2 на Икономически университет-Варна се проведе пилотното издание на формат Career Day в рамките на програма foodeducators на EIT Food.

Участници в събитието бяха ученици от 12 клас на Средно училище „Св. Климент Охридски“ гр. Аксаково и Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ гр. Варна, а от страна на бизнеса се включиха две компании производители и търговци на лабораторно оборудване ГЕЯ 99, и на вино Global Wines „Избата – вина от цял свят“.

Гея 99 водещ доставчик на лабораторно оборудване, химикали и стъклария, и като експерт в цялостното оборудване на лаборатории по класическите методи.

Global Wines са първото и единствено предприятие в България, бутилиращо изцяло вносни вина. 

Eкипът на Икономически университет-Варна представи EIT Food и основните цели на програмата foodeducators, a лекторите от практиката проведоха два последователи практически панела с учениците на теми 1) Качество и безопасност на зърнени храни и 2) Качество и безопасност на вино.

В панел 1 „Качество и безопасност на зърнени храни“ на участниците беше демонстрирана апаратура за експресен комбиниран анализ на показатели в зърнени и маслодайни култури, като входяща суровина и на брашно, като основен продукт от преработката на зърнените храни (изходящ продукт). Голям интерес предизвика възможността всеки от участниците да направи сам анализ на зърнена култура по избор (зърно, брашно, фураж и др.)

В панел 2 „Качество и безопасност на виното“ учениците имаха възможност да научат повече за състава на виното и по конкретно за калорийния показател на виното в зависимост от съдържанието на алкохол, запознаха се със съдържанието на акцизна декларация за алкохол и алкохолни напитки, научиха кои са категориите лозаро-винарски продукти, както и как да разчитат правилно етикети, вкл. за какво да следят в съдържанието на етикетите, кои са физикохимичните показали при окачествяване на вино и др.

Форматът приключи с дискусия, в която учениците споделиха какво от двата панела е било ново и интересно за тях. Очаквано всеки е научил нещо различно, но всички се обединиха около полезността и интересното съдържание, което Globa Wines и Гея 99 представиха.

Благодарим на ръководствата и учителите от Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ гр. Варна и Средно училище „Св. Климент Охридски“ гр. Аксаково за гъвкавостта в учебния процес на своите ученици. Вярваме, че заедно с вас ще направим от младите хора информирани и отговорни граждани на Европа и света.

Очаквайте актуални новини и информация за предстоящи събития тук.

13 дек 2024



Подобни