Икономически университет – Варна

Пътуваща изложба "България- атрактивна туристическа дестинация"

Откриването - от 15.00 ч. на 9 май 2012 г. не случайно съвпада с Деня на Европа. Във формат 50/70 см., 30 фотоси от онлайн фотоконкурса „България - атрактивна туристическа дестинация”, ще останат подредени в главните фоайета на ИУ – Варна до 23 май 2012 г. Тя представя 30 фотографии от едноименния фотоконкурс и конкретно от неговото издание през 2011 година. Преди да дойде във Варна, изложбата бе и на Терминали 1 и 2 на Летище София, където в началото на годината е разгледана от над 200 000 души. Тази година фотоконкурсът продължава и традиционно е в он-лайн формат с възможност за участие на всеки, който има позиция и избор на туристическа дестинация в България, останала в емоцията и в спомена от близко или далечно пътуване в страната.

Конкурсът „България – атрактивна туристическа дестинация“ е организиран на три отделни етапа. Участието е допустимо във всеки един с до три снимки. Подробна информация за условията е публикувана в секция „Регламент” в електронната платформа на проекта www.phototourismbg.com

Докато в края на отделните етапи изборът на първите най-добри фотографии е на посетителите в сайта, на финала решаваща дума има компетентно жури. Скулпторът Георги Чапкънов е автор на плакета, който се присъжда на носителя на първата награда във всяко едно годишно издание на конкурса. Награждаването е на 27 септември 2012 г. – Световен ден на туризма.

Партньорството с ИУ – Варна, Царин Аспарухов – изпълнителен директор на Регионален бизнес център в Плевен, коментира с думите: „Желанието ни е колкото се може повече млади хора, студенти да разберат за конкурса и да споделят своето виждане за България като атрактивна туристическа дестинация”. Споделя също, че през последните години много малко са туристическите фирми, които подкрепят проекта, а именно те могат да помогнат в привличане на чуждите гости като участници. „Важно е какво мислим ние – българите за страната си, но е интересно и как е видяна тя от тези, които ни виждат отвън”. По повод ежегодното експониране на фотографии от конкурса в изложба на Летище София, организаторът казва с усмивка и с пожелание: „ Нека тези, които заминават от страната да видят колко е красива България и отново да се върнат тук”.

Идеята на конкурса, инициативата за който е на Регионален бизнес център в Плевен, е чрез фотографиите си наши и чужди граждани да имат възможност да покажат своите впечатления и отношение към туристическите забележителности в България - природни, културни, исторически, също обичаи, бит и култура. Според организаторите различната гледна точка към страната би помогнала за намиране на нови идеи и начини за развитие на иновативни и атрактивни туристически продукти. Идеята е колкото се може повече студенти да видят експозицията и да бъдат привлечени като участници в новото издание на фотоконкурса, който традиционно има и международно участие.

Според организаторите различната гледна точка към страната би помогнала за намиране на нови идеи и начини за развитие на иновативни и атрактивни туристически продукти. Организаторите са убедени, че фотографията и в частност онлайн конкурса „България - атрактивна туристическа дестинация” са подходяща форма за популяризиране на туристическите атракции у нас.

В началото на тази година за месец и половина престой на терминали 1 и 2 на Летище София изложбата е разгледана от над 200 000 посетители.

Повече за проекта -  www.phototourismbg.com

07 май 2012



Подобни